Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenfonds ontwikkelt virtuele butler

Mark van Dorresteijn
Een virtuele butler moet de zelfredzaamheid van ouderen vergroten. Zo blijkt uit plannen van het Nationaal Ouderenfonds. De spraakgestuurde butler stelt sociale activiteiten voor, houdt de gezondheid in de gaten via sensoren en ouderen fit door speciaal uitgedachte spelletjes.
Ouderenfonds ontwikkelt virtuele butler

De butler heet ALFRED en wordt de komende drie jaar ontwikkeld en getest in samenwerking met elf partners uit vijf Europese landen en is mede gefinancierd door de Europese Commissie.

De virtuele butler

ALFRED zal via smartphone of tablet werken en is speciaal toegespitst op ouderen.  De komende maanden brengt het Ouderenfonds  via focusgroepen in kaart wat de precieze behoeften zijn onder ouderen voor deze virtuele butler. In maart zullen de technische onderdelen ontwikkeld worden door de partners, zoals spraaktechnologie, de geavanceerde sensoren verwerkt in textiel en fysieke spelletjes en games voor hersen- en fysieke training.

Prototype

Volgend jaar gaat het Ouderenfonds dan deze prototypes samen met ouderen testen. ‘De bedoeling is dat ALFRED de doelstellingen van het Nationaal Ouderenfonds versterkt. Door het automatisch linken van Ouderenfondsevenementen, worden ouderen gestimuleerd erop uit te gaan en de mogelijkheid geboden om ouderen uit hun isolement te halen of te voorkomen dat ze vereenzamen. Daarnaast vindt het Ouderenfonds het belangrijk dat ouderen gezond oud worden’, aldus Nina van der Vaart, Europees project manager van het Nationaal Ouderenfonds.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.