Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Pakketverkleining lage ziektelast moet circa 1,3 miljard euro besparen

Mark van Dorresteijn
Het kabinet mikt op verkleining van het verzekeringspakket vanaf 2015 door geen zorg meer te vergoeden voor aandoeningen met een lage ziektelast.
Pakketverkleining lage ziektelast moet circa 1

Minister Schippers laat het College voor zorgverzekeringen onderzoeken of dit uitvoerbaar is. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen. Over een jaar wil ze een plan presenteren aan de Kamer. Deze kabinetsperiode zijn geen besparingen ingeboekt maar vanaf 2015 moet de nieuwe manier van beoordelen 1,3 miljard euro besparen.

Trechter van Dunning

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseerde eerder al om kritisch te kijken naar de noodzakelijkheid van een collectieve financiële vergoeding voor minder zware zorg. Hierbij wordt het selectiecriterium ‘noodzakelijkheid’ van de zogenoemde Trechter van Dunning verder uitgewerkt. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Ziekenhuizen kunnen 1,3 miljard besparen op praktijkvariatie

Energie besparen in de zorg moeizaam

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De zorgverzekeraars gaan voor diverse operaties (terecht)een minimum aantal te verrichten operaties per jaar als voorwaarde stellen. Wordt dan de verleiding niet heel erg groot om dat aantal te gaan halen als je nog een paar operaties “tekort komt”?

  3. Voor de goede orde: onderhoud van het basispakket is natuurlijk nodig, dat leidt tot een betere prijs/kwaliteitsverhouding van de zorg. Mijn kritiek richt zich op de suggestie dat pakketbeheersing tot een besparing van de totale (macro) zorgkosten zou leiden.

  4. Geweldig! Wanneer iets uit het pakket verdwijnt dan (1) doen de artsen het niet meer en (2) gaan zij een kop koffie drinken totdat ze weer wat te doen hebben. Als 1 al opgaat dan nog gaat 2 zeker niet op. En het is maar de vraag of ze dan niet iets duurders gaan doen. Wie bedenkt dit soort ‘besparingen’ toch?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.