Home Partnerblogs
Partnerblogs
Waarom het Flevoziekenhuis een deel van zijn IT onderbrengt in een extern datacenter
Onze samenleving is snel aan het digitaliseren. Een ontwikkeling die door de corona-pandemie in een flinke stroomversnelling is gekomen.
Meetbaar betere reumazorg
Data verzamelen? Dat gebeurt al jaren, overal in de zorg. Maar zolang die data niet volledig, correct, ontsloten en real time vergelijkbaar zijn, blijft het nut ervan beperkt.
Waarom gegevensuitwisseling onvoldoende is voor samenwerking in de keten
Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en de thuis- en ouderenzorglocaties van CuraMare hadden onlangs een primeur met de digitale overdracht van verpleegkundige gegevens.
Hoe voorkomen we uitval in de zorg?
De 150 specialisten van Loyalis zijn uw partner voor inkomen & zekerheid in de zorg.
De AVG: wat ‘moet’ u er als werkgever mee?
Medio 2018 is de nieuwe Europese verordening omtrent de bescherming van persoonsgegevens van kracht geworden, ofwel de AVG. Wat moet u als werkgever erover weten?
‘Zorg moet draaien om wat er echt toe doet’
Hoe zorg je dat medische zorg aansluit bij wat een patiënt belangrijk vindt? Simpel: door erover te praten.
Ziekenhuisbrede sturing van patiëntenstromen en capaciteit
Vliegtuigen, passagiers, personeel… In de luchtvaart wordt de hele operationele bedrijfsvoering gecoördineerd vanuit een control center. Waarom?
Duurzaamheid in de zorg: circulariteit
In de Green Deal voor de zorg is circulariteit één van de vier doelstellingen. Maar wat houdt circulariteit in de praktijk nou precies in en wat kunt u hier als zorgorganisatie concreet mee?
Prestatiemodel: beloon specialisten voor kwaliteit, efficiëntie en zinnige zorg
In de spreekkamer leggen specialisten de basis voor kwalitatief goede, zinnige en efficiënte zorg. Wij pleiten voor een model dat al deze facetten van het werk van artsen beloont.
Blog: personeelskrapte en het belang van workforce management
Krapte op de arbeidsmarkt is een actueel thema, zeker in de zorg. Hoe kan een zorginstelling, in tijden van vergrijzing en de run op kwalitatief hoogwaardig personeel, goede zorg aan de patiënt blijven leveren?
Georganiseerde reis of avontuurlijke tocht?
‘Tot in de puntjes geregeld’, zo zou ik mijn aankomende zomervakantie omschrijven. Samen met onze twee jonge kinderen rondreizen in een ver en onbekend land, vraagt om een goede voorbereiding vonden wij.'
Waarom een ECD per definitie multidisciplinair moet zijn
De zorg heeft veel weg van een bonte verzameling middeleeuwse gildes. Elke beroepsgroep heeft een eigen vereniging, een eigen opleiding, eigen kwaliteitsstandaarden én een eigen afkorting: DVG, KNGF, KNMP, KNOV, LHV, NAP, NVD, V&VN, enzovoort.
Ziekenhuis van Morgen leeft niet bij artsen en verpleging
Veel medewerkers zijn zich weinig bewust van veranderingen in ziekenhuiszorg en wat dit betekent voor het eigen ziekenhuis of werk. Bewustwording is de eerste stap om tot noodzakelijke actie te komen!
Beter én sneller overzicht van medicatie
Een kloppend, actueel medicatieoverzicht is van groot belang voor voorschrijvende specialisten, maar is lang niet altijd voorhanden. Het gevolg is dat patiënten onnodig risico lopen, en ziekenhuizen onnodig kosten maken. Dat moet anders, en kán ook anders, laten Victor Huiskes en Karin Spijkers zien, apothekers bij de Sint Maartenskliniek. Hun online verificatiemethode levert twee minuten tijdwinst per consult op.
Het kan veel beter: ZZP-schap en vaste medewerkers in de zorg.
Maatregelen om de nadelige gevolgen van ZZP’ers in de zorg het hoofd te bieden.
De Arbowet: handvatten voor een vitale organisatie
Maar liefst 60% van de ondervraagde HR-managers, P&O-medewerkers en preventiemedewerkers uit het MKB en grootbedrijf kan slechts 1 of 2 wijzigingen uit de nieuwe Arbowet noemen.
Werk als behandeldoel: écht perspectief
Bij medische behandelingen moet ook rekening gehouden worden met het werk van patiënten. En vooral: met de mogelijkheden van patiënten om werk te behouden, of te krijgen, tijdens én na de behandeling.
Innoveren voor verzekeraars: luisteren en risico’s nemen
Verzekeraars willen ook innoveren. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Milko Mullenders, business developer bij Loyalis, vertelt waar ze moeten beginnen én waar ze het kunstje kunnen afkijken.
5 zeer goede redenen om strengths-based te werken in de zorg
Inzetten op het ontdekken, ontwikkelen en benutten van ieders talent biedt grote kansen voor de zorg. En dat kan prima binnen het bestaande werk en binnen dezelfde functie. Vijf redenen waarom u vandaag nog moet starten uw organisatie strengths-based te maken.
Expertblog: ‘Meer oog voor psychologische gevolgen van kanker’
Bij kanker heeft de medische behandeling vanzelfsprekend prioriteit. Maar we zouden, naast het lichamelijke, meer oog moeten krijgen voor de psychologische gevolgen van kanker.
Blog: met de rug tegen de nieuw te bouwen muur
Voor veel zorginstellingen is het aanvragen van een financiering geen dagelijkse kost. Michiel van der Leede, Treasuryadviseur bij Thésor, geeft in deze blog vijf tips bij het financieringstraject.
Het ECD van morgen: professional en cliënt samen in regie
Hoe werkt de zorgprofessional van de toekomst? In een landelijk online platform waar vraag en aanbod samenkomen, waarmee professionals en cliënten de regie nemen in het zorgproces.
VALIDATIE VAN DE NEDERLANDSE EHEALTH IMPACT QUESTIONNAIRE
‘We versnellen de feedback-cyclus voor eHealth-apps’
“De normale werkwijze om te testen in welke mate een innovatie daadwerkelijk zinvol is voor (potentiële) gebruikers, is de randomized control trial (rct). Daarbij rust je één testgroep uit...
Registratiedruk staat zorginnovatie in de weg
Slaat u data op om te kunnen laten zien dat u doet wat u moet doen? Of zet u data in om uzelf te verbeteren?
Het gaat onweren
Het gaat onweren. Je voelt het aan alles. De wind zet op en de lucht kleurt in no time donkergrijs...
Resultaatverbetering ziekenhuis is mogelijk – vier perspectieven
Veel ziekenhuizen moeten hun resultaat verbeteren, maar kan dat wel? Het antwoord is positief: het kan – mits het ziekenhuis de diepte in durft te gaan en een breed perspectief hanteert.
Wat de zorg kan leren van de Sumerische beschaving
De Sumeriërs (3.000-4.000 v. Chr.) waren het eerste volk met een geschrift. Onderdanen van de koning ontwikkelden een manier om belasting te innen om met het zojuist ontdekte concept ‘geld’ deze nieuwe samenleving te...
Gastvrijheid als onderscheidend vermogen
‘Software’ lastig te doorgronden
Veel managers weten niet goed hoe ze het verbeteren van gastvrijheid binnen de organisatie vorm moeten geven. Dat is ook niet verwonderlijk. Gastvrijheid is naast ‘hardware’, zoals een plezierige ontvangstruimte of...
Administratie: tijd voor de tekentafel
Het is al jaren een hot topic in de zorg: administratieve werkdruk. Althans, als het gaat over de administratie in het primaire proces. Die in het secundaire proces is vaak nog een ondergeschoven kindje....
Efficiëntere diagnostiek hartritmestoornissen bij huisarts
Onderzoek laat zien dat in een gemiddelde huisartsenpraktijk jaarlijks 20 patiënten met hartkloppingen op het spreekuur krijgt. Ongeveer de helft hiervan heeft ook daadwerkelijk een hartritmestoornis. Het diagnosticeren van een dergelijke hartritmestoornis in de...
In vier stappen naar zelfsturing
Bedenk welk probleem je hebt
Zelfsturing gaat uit van de autonomie van een groep medewerkers die samen dingen oppakken, die ze alleen niet kunnen. Dat heeft altijd te maken met afhankelijkheden. Bijvoorbeeld de afhankelijkheid van...
Het ziekenhuis van Morgen? Laat het je niet overkomen.
Uit mijn gesprekken met bestuurders van Nederlandse ziekenhuizen concludeer ik dat er nog geen eenduidig beeld bestaat over hoe het ziekenhuis van Morgen eruit ziet. Wordt de helft van de ziekenhuizen binnen 10 jaar...
‘Robots voorkomen dat je overbelast raakt’
AFAS SOFTWARE
www.afas.nl/zorg
T: 033-4343883
Linda van den Bedem is projectleider robotica bij Siza. Siza ondersteunt mensen met een lichamelijke, verstandelijke, of meervoudige beperking, autisme en niet aangeboren hersenletsel met allerlei vormen van zorg. Siza heeft 150...
‘Bundel kennis, innovatie en bedrijfsleven’
Deze bijdrage is mede mogelijk gemaakt door AbbVie.
Sinds 2011 stimuleert de Topsector Life Sciences & Health (LSH) de publiek-private samenwerking voor de gezondheid en zorg. Zodat ideeën sneller uitgroeien tot gevalideerde producten en diensten,...
Succesvol re-integreren na kanker
Om de begeleiding naar werk van medewerkers met kanker te verbeteren, is de Health Impact Bond Kanker en Werk bedacht.
ISO- of HKZ-certificaat: de verplichting voorbij?
Signaal Van Rijn
Deze dynamiek in kwaliteitsland is gevoed door het signaal van Staatssecretaris van Rijn dit voorjaar waarin ‘zorgaanbieders door de totstandkoming van eenduidige kwaliteitskaders de jaarlijkse kwaliteitskeurmerken/certificering (bijvoorbeeld HKZ en ISO) definitief achter...
Tijd en ruimte voor het echte werk: wie durft?
We zijn vaak bang voor automatisering …
Het klopt: er is heel veel meer regelgeving in de zorg dan tien, twintig jaar geleden. En er moet veel meer gemeten, gemonitord en bijgehouden worden. Dat voelt...
‘Meer grip op ziekte met de ReumaMeter’
De beste individuele zorg en coaching voor reumapatiënten. Dat was, en is, ons uiteindelijke doel. Daarbij is een grote rol weggelegd voor patient reported outcomes.
Werkgevers klaar voor de toekomst?
In deze tijd van grote veranderingen in het zorgstelsel met grote consequenties voor in- en uitstroom van werknemers vergeten we weleens dat we ook nog over de wat verdere toekomst moeten nadenken. AWVN onderscheidt een aantal belangrijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de strategie van organisaties: technologisering/robotisering, ondernemender, globalisering/lokalisering en vergrijzing.
Huren intramurale huisvesting biedt voordeel boven kopen
Intramuraal zorgvastgoed huren is nog geen gemeengoed. Ten onrechte.
Volg de stappen in een overname onder deskundige begeleiding
Een fusie, overname in de zorg kent
bijzondere facetten. Stakeholders spelen een belangrijke rol bij het komen tot groei en optimaliseren van zorgverlening.
4 tips om welbevinden te stimuleren vanuit uw functiehuis
Verpleeghuizen zijn volop bezig om hun aandacht te verhogen voor het welbevinden van bewoners en de rol van familie als partner in de zorg. In combinatie met de tijdelijke normen voor personeelssamenstelling is dit voor velen aanleiding om hun functiehuis onder de loep te nemen.
Supergespecialiseerde apothekers hebben toekomst
Meer mensgericht werken als apothekers, minder productgericht. Dat maakt zorg veiliger én kostenefficiënter.
Sturen op begroting is als navigeren met een kaart
Technologie heeft allang haar weg naar de zorg gevonden, maar waarom blijft de financiële functie achter?
Het nieuwe zorgstelsel vraagt om professionals met verstand van zorg
De transitie van het zorgstelsel dwingt zorgverzekeraars en zorgoverheden om hun interne processen onder de loep te nemen en de kwaliteit van dienstverlening te verhogen. Maartje Peters, business unit manager zorgverzekeraars en zorgoverheden, legt uit hoe GrowWork hier op inspeelt.
Toegevoegde waarde zorgmanager
Zorgmanagers: ‘Hot or not? Meerwaarde van zorgmanagers ontstaat alleen bij het zeer situationeel faciliteren van teams.
Vernieuwing verpleeghuiszorg: de heetste hangijzers
De basis op orde, cliëntgerichte zorg en eigen regie. Dat is kort samengevat de transitie waar verpleeghuizen voor staan. Een enorme veranderopdracht, zo bleek tijdens de vier expertisetafels die GrowWork organiseerde voor directie en hoger management van verpleeghuizen.
Is het ‘nieuwe werken in de wijk’ haalbaar?
Vorige keer gaf Annemarie Koopman vijf tips om de kwaliteit van zorg écht te verbeteren. Namelijk: meer (wijk)verpleegkundigen, dichtbij het primair proces, planmatige inzet, extra competenties en facilitering van de context. Met dit laatste...
Versterk de eigenstandige positie van uw wijkverpleegkundigen naast de huisarts!
Met de overheveling van de verpleging en verzorging naar de ZVW is de wijkverpleegkundige naast de huisarts gepositioneerd, als belangrijke spil in de wijk.
Koppeling bedrijfsvoering en het primair proces? Pure winst!
Continu goede én betaalbare zorg leveren klinkt simpel. Maar is in werkelijkheid voor veel zorginstellingen een flinke uitdaging. Meer dan ooit, is een rendabele en transparante bedrijfsvoering een voorwaarde voor succes. Maar hoe realiseert u dat?
De kwaliteit van ouderenzorg écht verbeteren?
De kwaliteit van ouderenzorg moet fors beter, aldus het recente IGZ-onderzoek. Maar hoe doe je dit nu écht? Annemarie Koopman van Grow/Work geeft haar klip-en-klare versie op dit complexe vraagstuk
Geautomatiseerd classificeren? Zo wordt het een succes!
Vliegende start
‘Wil je een vliegende start? Zorg dan dat je een kritische en gelijkwaardige gesprekspartner bent voor ICT. Voorkom dat- door onwetendheid - essentiële onderdelen straks niet in het systeem staan. Vergeet daarbij niet...