Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Patiënt in separeer krijgt meer regie door ICT

Annelies Vermeulen
Op een afdeling van Palier in Den Haag, onderdeel van de Parnassia Bavo Groep, wordt een separeerruimte getest waar de patiënt zelf het kleur licht, geur, geluid, sfeer en temperatuur kan beïnvloeden met behulp van een touchscreen.
Patiënt in separeer krijgt meer regie door ICT

Dit is de eerste separeer in Europa die volgens dit concept is ingericht. Wetenschappelijk onderzoek moet aantonen of deze separeer inderdaad bijdraagt aan een sneller herstel van patiënten in crisis. Naast deze pilot lopen er diverse andere project binnen de Parnassia Bavo Groep om het gebruik van de separeer terug te dringen. Van het vroeger signaleren van een crisis tot de inzet van comfortrooms als alternatief. Uiteindelijk moeten alle maatregelen bijdragen aan een betere behandeling.

Inrichting

Er is geïnvesteerd in een rustgevende omgeving middels een ‘normale’ wc, een laminaatvloer, een verwarmde ligbank die het kale matras op de vloer vervangt en rode nachtverlichting dat het dagnachtritme van de patiënt niet verstoord. Daarnaast is er uitzicht op natuur. Het touchscreen maakt voor de patiënt mogelijk zelf de sfeer van de omgeving in te stellen door toepassing van beeld, geur, geluid en kleur van de verlichting. Ook de temperatuur kan zelf ingesteld worden. Het touchscreen maakt het mogelijk altijd contact te hebben met de verpleging. Een dagprogramma en namen van begeleiders zijn altijd zichtbaar. Bij verhoogd geluidsniveau krijgt de verpleging automatisch een seintje en kan de laatste minuut aan opnamen terug gezien worden. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Mediazuil in separeerruimte bij GGZ Friesland

Ggz separeert patiënten langer dan jaar

2 REACTIES

  1. Boeiend experiment met een heel interessant potentieel.Op welke wijze worden de deelnemers geselecteerd en voorbereid (op hun aanwezigheid en vertrek) ? En hoe wordt er ingespeeld op deelnemers die zo gewend raken dat ze wellicht de separeercel niet meer willen verlaten ?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.