Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Patient krijgt database voor tandartstarieven

Redacteur KinderopvangTotaal
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat samen met de NPCF een helder en compleet overzicht maken van alle tandartstarieven, dat online te raadplegen is.
Patient krijgt database voor tandartstarieven

De NPCF riep eerder op tot het online overzicht van tandartstarieven. De patiëntenfederatie is blij dat Zorgverzekeraars Nederland meewerkt: “Binnenkort kun je als patiënt bekijken of jouw tandarts duurder is dan die een straat verderop. Dan kun je beter een keuze maken,” aldus Wilna Wind, directeur van de NPCF. Volgende week spreekt zij ook met de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) over een eventuele samenwerking.

Eerste stap

Pieter Hasekamp, algemeen directeur van ZN laat weten dat het van groot belang dat patiënten kunnen weten wat de tandarts kost. “Een overzichtssite van tandartstarieven kan hierbij helpen.” De NPCF vindt een overzichtsite een eerste stap voor inzicht in prijs en kwaliteit: “De volgende stap wordt het openbaar maken van de kwaliteitsinformatie. Want op dit moment is de informatie over kwaliteit er helemaal niet.”

Begrijpelijk

De tarieven van alle tandartsen worden gepubliceerd op ZorgkaartNederland. Naast waarderingen over zorgverleners, waaronder tandartsen, kunnen patiënten daar straks dus ook de prijzen vergelijken van de alle tandartsen in hun buurt. “Dat moet in begrijpelijk taal gebeuren,” vindt Wilna Wind van de NPCF. “Dus op de prijslijst moet niet staan wat een ‘extractie’ kost, maar gewoon wat de prijs is van het trekken van een kies of tand.” (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Nils van Houts)

Lees ook:

Oppositie wil dure tandartsen aan de schandpaal

Prijsstijging tandartsen blijft toch beperkt

‘Tandartsen drijven prijs niet op’

2 REACTIES

  1. Tandartstarieven stijgen omdat er geen concurentie is. De tarieven zijn wel vrij maar een tandarts die goedkoper is helpt geen klanten van een collega tandarts. Er ontstaat dus een soort kartelvorming. Dit zal in de toekomst zijn gevolgen hebben.Hogere tarieven hoger kosten voor de gezondheidszorg. Vije tarieven hebben dan pas effect als daardoor concurrentie ontstaat.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.