Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten uiten zorgen over LIZ

Patiënten- en cliëntenorganisaties zijn niet blij met de nieuwe Wet Langdurige Intensieve Zorg (LIZ). De wet die vanaf 2015 de kern-AWBZ gaat vervangen, bevat volgens de gezamenlijke patiëntenorganisaties grote risico’s.
Patiënten uiten zorgen over LIZ

De staatssecretaris legde deze week een concept van de nieuwe wet voor aan belangenorganisaties ter consultatie. In een gezamenlijke brief aan het ministerie uitten de NPCF, CG-Raad, Platform VG, Per Saldo, LPGGz en de Koepel van Ouderenorganisaties hun zorgen. Ze vinden dat het traject om de langdurige zorg te hervormen, waar de nieuwe wet deel van uitmaakt, een onrealistische planning heeft. ‘Men wil te veel en men wil het te snel.’

Indicatiestelling

Een belangrijk kritiekpunt is dat in de LIZ het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) alleen nog bepaalt of iemand wel of geen toegang heeft tot LIZ-zorg. In plaats van zorgzwaartepakketten hanteert het CIZ hiervoor slechts drie categorieën: licht, middel en zwaar. Hierover is veel onduidelijk. Bijvoorbeeld hoe dit gaat werken voor mensen met verschillende beperkingen, zoals een combinatie van een verstandelijke en een zintuiglijke beperking. Komen er zwaarteklassen per categorie? Of kunnen de beperkingen optellen en leiden tot een zwaardere categorie? En wie bepaalt wie waarvoor in aanmerking komt?
Aansluiting Wmo en LIZEen andere valkuil die de organisaties voorzien is de gebrekkige aansluiting tussen de LIZ en de Wmo. Wat gebeurt er met iemand die een te lichte zorgvraag heeft voor de LIZ maar waarvoor een gemeente geen passende woning beschikbaar heeft? Zo’n cliënt heeft geen toegang meer tot de LIZ vanwege de criteria die voor hem zijn gesteld en thuis wonen is niet mogelijk in een passend huis in de buurt. Verder vinden de organisaties het niet juist dat mensen met GGZ-problematiek niet onder de LIZ komen te vallen. De LIZ geeft ook geen toegang voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking omdat zij geen levenslange behoefte aan zorg zouden hebben.

Gemeenten
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gereageerd. Zij zijn het niet eens met het feit dat woningaanpassingen en verhuiskostenvergoedingen voor mensen die LIZ-zorg krijgen onder de Wmo vallen. Deze zogenoemde ‘afbakeningsproblematiek’ werkt volgens de VNG averechts.

1 REACTIE

  1. En om alles juist te laten verlopen en er geen onderscheid gemaakt mag worden, zal er voor een ieder reeds door het CIZ beoordeelde wel een herijking gaan plaatsvinden.
    Ga er dan ook vanuit dat dit een bezuinigings maatregel is en hoop dit keer indien van toepassing wordt, en je volgens de regels geen recht hebt er daadwerkelijk geen plaatsing of hulp in wat voor vorm kan plaats vinden.
    Dus ook voor degene die het kan betalen geen betaalde hulp, opvang of instelling maar net als **** gewoon thuis opvangen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.