Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënten vinden diabeteszorg onder de maat’

Redactie Zorgvisie
Alle ketenprojecten op het gebied van diabetes ten spijt: de zorg voor diabetespatiënten is niet goed genoeg. Dat leidt tot onnodige zorgkosten, meer complicaties en mindere kwaliteit van leven. Dit zegt de Diabetesvereniging Nederland.

De Diabetesvereniging Nederland (DVN) deed onderzoek onder vijfduizend mensen met ouderdomsdiabetes. DVN concludeert dat de verleende zorg niet het niveau haalt dat de koepels van zorgverleners en patiënten met elkaar hebben afgesproken. Over het algemeen is het niveau van de zorgverleners te laag. De meeste patiënten weten onvoldoende hoe ze hun diabetes onder controle kunnen krijgen en de risico’s op complicaties kunnen verkleinen.

Onvoldoende steun

Uit het onderzoek blijkt verder dat 43 procent geen zorgplan heeft waarin individuele behandeldoelen en -afspraken voor diabetes zijn vastgelegd. Een derde van de ondervraagden heeft moeite met het aanpassen van de leefgewoonten en krijgt hierbij onvoldoende steun. Daarnaast kent een kwart van hen de eigen streefwaarde voor het bloedsuikergehalte niet.

Alarmerend

DVN noemt het gesignaleerde tekort aan inzicht van de patiënt en het te lage zorgniveau van de zorgverleners alarmerend. Een gevolg hiervan kan zijn dat de zorgkosten sterk oplopen, temeer daar het aantal patienten met ouderdomsdiabetes drastisch toeneemt. De zorgkosten kunnen alleen beheersbaar blijven als de patiënt eigen verantwoordelijkheid neemt en zorgverleners de juiste zorg verlenen. DVN wil hieraan bijdragen door het uitbrengen van de Diabetes Zorgwijzer. Met dit boekje ‘in lekentaal’ kunnen patiënten vanaf nu hun zorg zelf verbeteren. Vandaag neemt minister Klink het eerste exemplaar in ontvangst. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Artikel over diabetesketenszorg ‘de ketting is moeilijk te rijgen’

Artikel over project DiabetesBeter: ‘Dubbel voordeel’

Ketenzorg diabetes krijgt totaalprijs

Slecht gedrag wordt beloond

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.