Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenfederatie wil het eigen risico omlaag

Patiëntenfederatie Nederland roept zorgverzekeraars op niet te wachten op de politiek en zelf alvast het eigen risico in de zorgverzekering te verlagen naar 175 euro. Nu ligt dat nog op 385 euro per volwassene. In ruil zou de premie voor de verzekering kunnen stijgen. Met dit pleidooi in de Volkskrant hoopt de Patiëntenfederatie een doorbraak te forceren nu de formatie na vijf maanden nog steeds voortduurt.
monies400.jpg

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie wijst erop dat veel partijen afschaffing of verlaging van het eigen risico in het verkiezingsprogramma hadden staan. ‘Er is dit voorjaar al een paar keer een motie in de Tweede Kamer over afschaffing of verlaging ervan verworpen omdat partijen het in de formatie willen regelen. Omdat die formatie niet opschiet, dreigt voor 2018 niets geregeld te worden.’

Marcel Canoy
Veel kans maakt het voorstel niet, zegt zorgeconoom Marcel Canoy van de Autoriteit Consument en Markt in de krant. ‘Als zorgverzekeraars dat afspreken, is sprake van een kartel. Dat mag niet’. Hij wijst er ook op dat er een reeks compensatieregelingen is voor zorgkosten. ‘Gemeenten hebben voor bijstandsgerechtigden vaak een zorgverzekering zonder eigen risico.’

Lagere premie
Er is nog een obstakel: alle 24 zorgverzekeraars zouden moeten meedoen. Als er een niet meedoet, is die voor gezonde burgers aantrekkelijk door een lagere premie. Chronisch zieken, die duur zijn voor verzekeraars, gaan dan naar de andere 23 verzekeraars.

ZN
Zorgverzekeraars Nederland is niet gecharmeerd van het voorstel. ‘De Patiëntenfederatie weet heel goed dat wij het wettelijk verplichte eigen risico niet zomaar kunnen verlagen. Dit is onrealistisch’, zegt een woordvoerder in de Volkskrant.

Formatie
De lobby lijkt vooral bedoeld om druk te houden op de formatie. De formerende partijen zijn verdeeld. De CU wil het risico met 100 euro verlagen, het CDA met 105 euro. VVD en D66 zijn niet voor verlaging. De aanstaande oppositiepartijen PVV, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en Denk zijn voor afschaffing.
Het kabinet stelt jaarlijks in de begroting het eigen risico vast. Stijgen de geraamde uitgaven voor de zorgverzekering dan stijgt ook het eigen risico. Verlaging van het eigen risico met 210 euro zoals de Patiëntenfederatie voorstelt, kost 2,2 miljard euro.

Dossier zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.