Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenorganisaties ontevreden over kabinetsplannen

Mark van Dorresteijn
Patiëntenorganisaties NPCF en de CG-Raad vrezen voor verschraling en ouderenkoepel CSO stelt dat ouderen er meer op achteruitgaan dan andere Nederlanders. Daarmee reageren de organisaties op de gisteren gepresenteerde kabinetsplannen.
Patiëntenorganisaties ontevreden over kabinetsplannen

“Er is met de blik van een boekhouder naar de zorg gekeken”, zo stellen de NPCF en de CG-Raad. “Om goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor nu en de toekomst veilig te stellen, is een duidelijke visie nodig. Wij roepen het toekomstige kabinet op om daar spoedig mee te komen.”

Riskante verschraling

De NPCF en de CG-Raad menen dat het kabinet een weg inslaat naar riskante verschraling van de zorg. “Vooral mensen met een chronische ziekte of handicap krijgen daarmee te maken. Er zijn slimme besparingen mogelijk door overbodige zorg weg te nemen en vooral door de zorg beter te organiseren. Dan hoeft de overheid weinig of niet te snijden in de zorg.” Positief vinden ze de keuze van het kabinet om extra in te zetten op kwaliteit.

Kabinet terugfluiten

Volgens de koepelorganisatie CSO gaan ouderen er gemiddeld meer op achteruit dan andere Nederlanders. Nederlanders verliezen gemiddeld een kwart procent aan koopkracht. Bij ouderen ligt dat percentage op 0,75 procent, stellen ze. De schade kan nog oplopen omdat bezuinigingen op de AOW volgens de CSO nog niet zijn meegenomen in de berekeningen. Zorgbehoeftige senioren die een beroep doen op de Wmo of de AWBZ worden nog veel zwaarder getroffen, voorspelt CSO. “De Tweede Kamer zal het kabinet moeten terugfluiten zodat de plannen worden bijgesteld.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink bezuinigt twee miljard euro op zorg

Cliënten: ‘Schaf AWBZ-begeleiding niet af’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.