Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pfizer schrapt 10.000 banen in twee jaar

NEW YORK - Pfizer schrapt de komende twee jaar 10.000 banen. De grootste fabrikant van geneesmiddelen denkt hiermee in totaal 5 miljard dollar te besparen en zo de inkomsten op de middellange en lange termijn te maximaliseren.

Het Amerikaanse concern had eerder aangegeven het aantal werknemers met 2.200 te willen verminderen. Hier komen dus nog 7.800 banen bij. De reductie komt neer op zo’n 10 procent van het totale personeelsbestand.

Winst

Pfizer heeft in het vierde kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van 9,45 miljard dollar. Dat is bijna vier keer zo veel als in het laatste kwartaal van 2005. Pfizer dankt de winststijging aan de verkoop van de divisie consumentenproducten aan branchegenoot Johnson & Johnson.

Dalende verkoopcijfers

Door dalende verkoopcijfers van het antibioticum Zithromax en het antidepressivum Zoloft bleef de omzet in het vierde kwartaal ongeveer gelijk op 12,6 miljard dollar. Over het gehele jaar behaalde Pfizer een nettowinst van 19,3 miljard dollar op een omzet van 48,4 miljard dollar. In 2005 bedroeg de nettowinst 8,1 miljard dollar en de omzet 47,4 miljard dollar.

Concurrentie en tegenslag

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat Pfizer een onzekere toekomst tegemoet gaat, omdat ongeveer de helft van zijn verkopen de komende jaren concurrentie zal krijgen van generieke, dus goedkopere geneesmiddelen. Bovendien ondervond Pfizer vorig jaar zware tegenslag toen het in ontwikkeling zijnde cholesteromiddel Torcetrapib in een klinische test doden opleverde. Dit middel had de opvolger van van hun best verkopende medicijn Lipitor moeten worden. Lipitor is volgens het FD goed voor de helft van de concernwinst, maar in 2010 loopt het patent af. (Financieele Dagblad/ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.