Voedingstrainer Geraline Groenewegen merkte dat de bestaande voorlichting vaak te ingewikkeld is voor veel mensen met een verstandelijke beperking. Laat staan dat ze steeds nieuwe adviezen over gezond eten kunnen doorgronden. Er is een lesmap voor begeleiders en een eigen map voor cliënten. Groenewegen: ‘Daarnaast hebben we een training voor begeleiders ontwikkeld die inspeelt op de basis. Wat eet ik?, wat proef ik, wat vind ik lekker en wat is gezond? Zowel map als training zijn gericht op de zintuigen. Op die manier krijgen begeleiders en cliënten de mogelijkheid om zelf de juiste keuzes te maken en concreet met voeding aan de slag te gaan.’
Gericht op de zintuigen
In de training krijgen begeleiders ook informatie over de nieuwste voedingsadviezen, apps, sites en eenvoudige filmpjes over voeding. Er is aandacht voor gezond boodschappen doen en op eenvoudige wijze gezonde voeding uitdragen op de locatie. Deze werkwijze slaat enorm aan. Groenewegen: ‘Begeleiders die de training hebben gevolgd richten kookgroepjes op, ze maken boodschappenlijstjes met cliënten met de map erbij en lezen in de supermarkt de etiketten. Ze maken lekkere tussendoortjes met minder zout en suiker. Het zijn maar kleine dingen met een groot effect.’