Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philips: ‘Ziekenhuizen kunnen ontlast worden met behulp van telezorg’

Mario Gibbels
Philips en Achmea Zorg hebben een overeenkomst gesloten voor vijf jaar waarin zij hebben afgesproken om samen te investeren in telezorg voor chronische patiënten. Hans Bossink, CEO van Philips Healthcare Benelux, wil samen met Achmea nieuwe telezorg oplossingen in de markt zetten. "Wij zijn ervan overtuigd dat met name bij de nazorg telezorg een belangrijke rol kan spelen."

Vanwaar deze samenwerkingsovereenkomst?

“Philips heeft de ambitie om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de problemen die op de zorg afkomen, zoals de vergrijzing en het dreigend personeelstekort. We kijken daarbij naar de hele zorgcyclus: van vroegtijdige screening tot diagnose, behandeling en nazorg. Wij zijn ervan overtuigd dat met name bij de nazorg telezorg ofwel zorg op afstand een belangrijke rol kan spelen. Met behulp van zorg op afstand kunnen de ziekenhuizen ontlast worden en kan tegelijkertijd de patiënt meer regie gegeven worden over zijn eigen zorg.”

En waarom juist een samenwerkingsovereenkomst met Achmea?

“Omdat bij gesprekken met Achmea bleek dat zij dezelfde visie en ambities hebben op de zorg als wij. Het gaat bovendien om een grote verzekeraar die de financiering van zorginnovaties mogelijk kan maken. En we hebben in het verleden ook al een aantal zaken samen gedaan. Bijvoorbeeld het in de markt zetten van ons Motiva thuiszorgsysteem voor patiënten met chronisch hartfalen.”

Wat gaan jullie concreet samen doen?

“We gaan ons in ieder geval richten op telezorg voor patiënten met chronische aandoeningen zoals chronisch hartfalen, diabetes en COPD. Voor deze patiënten willen we nieuwe vormen van telezorg ontwikkelen en in de markt zetten.”

Wat is daarbij de taakverdeling tussen Philips en Achmea?

“We moeten dat nog verder uitwerken. We zullen in ieder geval ook de patiënten en de hulpverleners hierbij betrekken. Begin volgend jaar kunnen we daar wat concreter over zijn.”

En de andere zorgverzekeraars?

“Als je tempo wil maken moet je niet de hele wereld erbij betrekken. Als op een gegeven moment de door ons ontwikkelde oplossingen klaar zijn, dan zijn die natuurlijk voor iedereen beschikbaar.”

Is er geen overlap met het zogeheten platform eHealthNu?

“Beide initiatieven richten zich inderdaad op eHealth. Echter het platform eHealthNu, waarvan wij een van de oprichters zijn, richt zich op het slechten van de barrières die de verspreiding van eHealth belemmeren en niet op het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. En dat laatste is juist het doel van de samenwerkingsovereenkomst met Achmea.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.