Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijnprotocol effectief bij pijnvermindering IC-patiënten

Lotte Maas
Door een goede pijnbehandeling herstellen patiënten sneller. Pijnbehandeling is daarom een essentieel onderdeel van de zorg voor IC-patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC naar pijnmeting, pijnbestrijding in rust en tijdens pijnlijke procedures en het optimaliseren van de dosering van morfine bij IC-patiënten.
Pijnprotocol effectief bij pijnvermindering IC-patiënten

Ongeveer 63 procent van de patiënten ervaart pijn tijdens een verblijf op de Intensive Care (IC), aldus het Erasmus MC. In het onderzoek werd pijn systematisch geregistreerd en geëvalueerd, en werd de dosering pijnstillers structureel aangepast met behulp van een pijnprotocol. Dit zorgde voor een daling van pijn bij IC-patiënten na hartchirurgie in rust van 41 procent naar uiteindelijk 16 procent.

Minder pijn bij pijnlijke procedures

Sabine Ahlers, ziekenhuisapotheker in opleiding die vandaag is gepromoveerd op het onderzoek: ‘Het bijzondere van dit pijnprotocol was dat patiënten ook minder pijn hadden tijdens pijnlijke procedures. Zo was de incidentie van pijn tijdens pijnlijke procedures 25 procent, terwijl uit de literatuur percentages tot 63 procent bekend zijn.’

Genetisch onderzoek

Aangezien nog altijd een deel van de patiënten pijn ervaart tijdens een IC-verblijf, is een uitdaging voor de toekomst het vooraf kunnen identificeren van hoogrisicopatiënten. Daarbij zal ook genetisch onderzoek een rol gaan spelen.

Het onderzoek is uitgevoerd op de Intensive Care van het St. Antonius Ziekenhuis, in samenwerking met de klinische farmacie van het St. Antonius Ziekenhuis, en het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

Tele-ic redt intensive care kleine ziekenhuizen

VUmc verbetert aanpak intensive care

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.