Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plan islamitisch ziekenhuis Rotterdam

ROTTERDAM - In Rotterdam komt mogelijk over twee jaar het eerste islamitische ziekenhuis van Nederland. Ondernemer en voormalig bestuursvoorzitter van het Slotervaart Ziekenhuis Paul Sturkenboom presenteerde gisteren de plannen hiervoor op het Zakenfestival in Rotterdam. De kritiek was niet van de lucht.

In het ziekenhuis worden de gewoontes en gebruiken uit de islamitische cultuur in acht genomen. Voeding zal bijvoorbeeld halal zijn, er komen aparte afdelingen voor mannen en vrouwen en tevens zullen vrouwen alleen door vrouwelijke specialisten worden behandeld en mannen alleen door mannelijke artsen.

Medisch dezelfde zorg

Medisch gezien zal het dezelfde zorg bieden als andere algemene basisziekenhuizen. Alleen voor de zeer specialistische behandelingen zullen mensen naar de daarvoor bestemde ziekenhuizen elders moeten uitwijken. De ongeveer 45 specialisten en 275 verpleegkundigen en paramedisch personeel die het ziekenhuis verwacht nodig te hebben, moeten voldoen aan de Nederlandse eisen.

‘Voertaal Nederlands’

Zij hoeven niet zelf islamitisch te zijn. “Ze moeten natuurlijk wel dit geloof en de gebruiken respecteren”, aldus de voormalige bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Ook de voertaal wordt Nederlands. “We nemen echter wel een Arabischsprekende vertrouwensman en -vrouw in dienst die tevens kunnen werken als tolk.”

Rotterdam

Sturkenboom kiest in verband met de “vooraanstaande stedelijke renovatieprojecten” voor Rotterdam. “Maar in principe kan het ziekenhuis natuurlijk overal gebouwd worden waar veel islamitische personen wonen.”

Kritiek

In een verklaring zegt Ronald Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, dat zijn partij verontwaardigd is over het voornemen. “Leefbaar Rotterdam zal alles in het werk stellen om deze stap terug naar de Middeleeuwen te voorkomen.”

Segregatie

Bestuursvoorzitter P. Batenburg van het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis waarschuwt in het AD van vandaag voor ‘segregatie in de zorg’. Hij vertelt de krant in een interview dat ook zíjn ziekenhuis een moslimgebedsruimte heeft én gescheiden wasruimten voor mannen en vrouwen. “En we hebben ook halalvoedsel, met speciaal keurmerk. Eigenlijk alles wat Sturkenboom biedt, hebben wij al. Alleen kun je bij ons niet aangeven of je door een man of vrouw wilt worden behandeld. Maar dat zou betekenen dat je op elk specialisme een mannelijke én een vrouwelijke arts moet zetten. Dat lijkt me, ook voor Sturkenboom, niet te doen. Wij selecteren onze specialisten op kwaliteit.”

Geert Wilders

Geert Wilders, de voorman van de Partij voor de Vrijheid (PVV) spreekt in Kamervragen aan de ministers van Vreemdelingenbeleid en Integratie en Volksgezondheid over een “apartheidsproject”. Ook hij spreekt zijn vrees uit voor segregatie met het opzetten van een apart ziekenhuis.

Juist integratie

Sturkenboom ziet het project juist als een manier om de integratie te bevorderen. “Als binnen jouw vertrouwde omgeving alles goed geregeld is, is het makkelijker om je voor andere culturen te interesseren. In Nederland heeft het ook lang geduurd voordat mensen vanuit hun autonome zuilen naar elkaar toe groeiden.” (ANP)

Lees ook

Marketing tip: Segmenteer en kies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.