Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plan ZN: Meer solidariteit in basisverzekering

Mark van Dorresteijn
Het maximale eigen risico gaat omlaag, toelatingseisen verdwijnen, er komt meer transparantie over eigen kosten en commercie wordt minder belangrijk. De acties om solidariteit van het zorgstelsel te verstevigen zijn beschreven in het actieplan Kern-gezond van ZN.
Plan ZN: Meer solidariteit in basisverzekering

De zorgverzekeraars maken zich volgens ZN zorgen over de werking van het zorgstelsel. In eigen handelen, maar ook in het overheidsbeleid, zien zij ontwikkelingen die de solidariteit kunnen aantasten. Met het actieplan moet het polisaanbod, de positie van verzekerden en de relatie met het zorgveld verbeteren.

Solidair systeem

De zorgverzekeraars willen allereerst een beter systeem van risicoverevening. Nu zorgt dit compensatiesysteem nog onvoldoende voor een gelijk speelveld. Een oplossing hebben de zorgverzekeraars nog niet, de voorstellen zijn in de maak. Daarnaast willen zij een breed basispakket behouden. Ook moet het maximaal eigen risico moet omlaag. Zij roepen de minister op om het maximale eigen risico te verlagen van 875 naar 650 euro.

Brede dekking zonder toelatingseisen

Verzekerden moeten zo makkelijk mogelijk over kunnen stappen. Zorgverzekeraars willen ervoor zorgen dat mensen die zorg gebruiken, bijvoorbeeld met een pgb of een machtiging,  niet bang hoeven te zijn dat ze die kwijtraken als  ze overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars streven naar een ruim aanbod van aanvullende verzekeringen met een brede dekking zonder toelatingseisen.

Bijsluiter en eigen kosten

Zorgverzekeraars willen helder maken welke zorg voor een verzekerde gecontracteerd is. Met een ‘bijsluiter’ worden bij verzekerden bijzondere/afwijkende voorwaarden van een polis expliciet onder de aandacht gebracht. Zorgverzekeraars willen ook aan verzekerden vooraf helder maken hoeveel eigen risico zij kwijt zijn bij een bezoek aan ziekenhuis of ggz-instelling. Zij pleiten er daarom voor dat de overheid een lijst vaststelt met ‘vaste bedragen’ voor behandelingen die ten laste van het eigen risico worden gebracht.

Commerciële zaken

Bedrijfsmatig voeren zorgverzekeraars ook aanpassingen door. Zij willen terughoudender optreden bij commerciële uitingen, meer inzicht geven in de bedrijfsvoering en verzekerden invloed geven op het beleid. Met name de commerciële kant van zorgverzekeraars zorgt regelmatig voor ophef. Volgens de nieuwe plannen gaan zorgverzekeraars zich terughoudender opstellen. ‘Hoewel reclame en werving inherent zijn aan de werking van het stelsel, zijn zorgverzekeraars zich ervan bewust dat – gelet op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid – terughoudendheid op dit punt noodzakelijk is.’ Verder worden nieuwe leden niet anders behandeld dan huidige verzekerden. Dat stelt beperkingen aan het aanbieden van actiekortingen en geschenken aan nieuwe verzekerden. Tot slot worden geen ‘vanaf-prijzen’ meer gecommuniceerd die gebaseerd zijn op het maximale eigen risico.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.