Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platform diabetici moet zorg ondersteunen

Bert Bukman
Een nieuwe website en een app voor mensen met diabetes type 2 koppelt patiënten aan artsen en de diëtist. Dit met als doel een betere omgang met de ziekte.
diabetes-programma

Diabetes is een groeiend medisch en maatschappelijk probleem. De afgelopen twintig jaar is het aantal patiënten toegenomen met een factor vijf. In totaal lijden er in Nederland 1,2 miljoen mensen aan de ziekte, en dat aantal neemt steeds verder toe. De kosten bedragen op jaarbasis zeker tien miljard euro.

Een gezonde leefstijl kan het ziekteverloop van diabetes aanzienlijk vertragen en het medicijngebruik verminderen. Het platform, dat de naam Floor draagt, is volgens producent Nedap daarom ontwikkeld in samenspraak met artsen, wetenschappers en diëtisten.

Weinig klachten

Het platform biedt persoonlijke begeleiding. Dagelijks wordt geïnformeerd hoe de patiënt zich voelt en wordt hulp geboden bij het maken van keuzes op het gebied van onder meer voeding en beweging. Zorgverleners als huisarts, praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige en diëtist hebben toegang tot het platform. Zij krijgen op deze mnaier een beter inzicht in veranderingen in de conditie van de patiënt.

Huisarts Hans Janson was betrokken bij de ontwikkeling van het platform. ‘Diabetici vinden het doorgaans lastig de gevolgen van hun ziekte te overzien,’ licht hij toe. ‘Als ze de diagnose diabetes krijgen, hebben ze over het algemeen weinig tot geen klachten. Hierdoor beseffen ze vaak onvoldoende wat de effecten van hun huidige beweeg- en eetroutine op de langere termijn kunnen zijn.’

Type 1 en 2

Diabetes type 2 komt het vaakst voor. Negentig procent van de patiënten heeft deze vorm van de ziekte, waarbij het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Vroeger werd dit type aangeduid als ouderdomsdiabetes. Overgewicht en weinig beweging, maar ook leeftijd en erfelijke aanleg bepalen de kans op diabetes type 2.

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.