Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Podcast Voorzorg: Gehandicaptenzorg experimenteert met flexibel wonen in tiny houses

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
De eerste paal is net de grond in gegaan als bestuurders Ineke Huibregtsen en Bert Ramakers de podcaststudio van Voorzorg binnenstappen. Nog heel even en ze hebben hun eerste tiny houses op hun terrein staan.
Image Voorzorg 660x440

Beide bestuurders zagen mensen met een verstandelijke handicap die niet pasten binnen het bestaande zorgaanbod. Ineke Huibregtsen zag een groep cliënten voor we de overgang van thuiswonen naar op de groep wonen te groot is. ‘Vaak wachten gezinnen zolang mogelijk met die overgang – waardoor er vaak in een crisis verhuisd moet worden’, vertelt ze.

Flexwonen

Om die cliënten alvast te laten wennen aan elders wonen ontwikkelde Huibregtsen Flexwonen. Op het terrein van de Prinsenstichting in Purmerend komen vijf tiny houses te staan, waar twee bewoners per huisje elkaar afwisselen. De cliënten, de ouders, de andere bewoners en de zorgbegeleiders kunnen op die manier aan elkaar te wennen.

Bert Ramakers, bestuurder van de zorgboerderij Ophovenerhof in Sittard, zag aan de andere kant van het land ook hoe een tiny house zijn cliënten kan helpen. ‘Er zin cliënten die zelfstandiger willen wonen. Want wat deze doelgroep formeel kan en in praktijk aankan ligt nog wel eens een stukje uit elkaar. Met behulp van deze tiny houses kunnen zij dit in een veilige omgeving uitproberen.’

Ook bij hem kunnen de drie huisjes elk moment gebracht worden. Ramakers kijkt er enorm naar uit. ‘Dalijk staan die mooi afgetimmerde huisjes te midden van de boomgaard, die in de lente zo prachtig gaat bloeien.’

Volwaardig leven

De projecten zijn onderdeel van het VWS-programma Volwaardig leven. Met dit programma wil het ministerie van VWS de gehandicaptenzorg en complexe zorg meer passend maken en beter voorbereiden op de toekomst. Zodat mensen met een beperking en hun naasten persoonlijke zorg en ondersteuning krijgen van mensen die gemotiveerd en deskundig zijn.

Onderdeel van dit project is het traject Begeleiding à la Cart dat de landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg, Vilans, uitvoert. Zij begeleidden deze twee en 33 andere organisatie bij de implementatie van deze tussenwoonvormen. Ze besteedden daarin extra aandacht aan wat het voor de bewoners en professionals betekent om dit soort vernieuwende zorg te implementeren.

Luister hier naar het duo-interview met Ineke Huibregtsen en Bert Ramakers over dit project. Deze podcast is gemaakt in samenwerking met Vilans.

Meer afleveringen van onze podcast luistert u in uw favoriete podcast-app, zoals Spotify en Apple podcast.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.