
De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Het wordt een van de belangrijkste uitdagingen van het komende decennium genoemd: de krappe arbeidsmarkt.
De arbeidsmarkt in de zorg staat onder druk. Voor zorgbestuurders betekent dat dagelijks improviseren — en vaak ook flink wat kopzorgen. Hoe maak je roosters rond?
De Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Don Berwick excuseert zich in de podcast Voorzorg over transparantie en patiëntveiligheid voor het gebrek aan Amerikaans leiderschap. Hij is diep geschokt dat Amerika een negatieve kracht in de wereld is geworden. “Het maakt me boos en ik zal alles doen om me ertegen te verzetten.”
Het wordt een van de belangrijkste uitdagingen van het komende decennium genoemd: de krappe arbeidsmarkt. Want met een toenemende vergrijzing en een veranderend arbeidsethos is het steeds lastiger om voldoende werknemers te krijgen. Maar dat niet alleen: ook vallen dagelijks mensen uit, omdat ze te maken krijgen met een chronische aandoening of ziekte.
Ziek zijn en daardoor niet meer kunnen werken is vervelend. Er moet meer aandacht komen voor Arbeidsgerichte zorg: hoe hou je mensen aan het werk? In dit drieluik van Partners voor Zorg vertellen zorgprofessionals hoe zij dat aanpakken.
Genderongelijkheid is een breed maatschappelijk probleem. Binnen de geneeskunde leidt het tot ongelijkheid in de kwaliteit van zorg, waarbij vooroordelen over een bepaald gender een belangrijke rol spelen. Rijksmuseum Boerhaave laat in de tentoonstelling ‘Ongezien’ de genderongelijkheid in de geneeskunde zien. Wij volgen tijdens een rondleiding de route van de genderbias; van ‘ongezien’, naar ‘miskend’, ‘in opstand’ naar ‘dat moet anders’.
Elke zorgmanager of -bestuurder herkent zich in de dagelijkse worsteling: hoe krijg ik genoeg mensen om mijn organisatie draaiende te houden, en hoe hou ik die mensen binnenboord? De zorgvraag wordt groter, de arbeidsmarkt wordt krapper. Dus de taak om genoeg handen aan het bed te krijgen, wordt steeds uitdagender.
Zorg bij jou wil volgend jaar 65 duizend patiënten op afstand monitoren en gaat aan de slag om ook andere zorgorganisaties dan ziekenhuizen aan te sluiten. De mag-het-net-even-anders-cultuur vormt een obstakel voor de ambities, vertelt directeur Siebren van der Kooij in de podcast Voorzorg.
Het is de verkrampte omgang van de omgeving, niet de ziekte zelf, die voor mensen met dementie het grootste probleem vormt. De sociale benadering, die de mens centraal stelt, groeit uit tot een grass-root beweging, vertelt de bedenker Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie en auteur van het boek 'We blijven mensen'.
In deze aflevering zijn internist ouderengeneeskunde Rozemarijn van Bruchem-Visser en coördinator van de geheugenpoli voor migranten Najoua Lazaar te gast. Samen met collega’s uit het veld schreven zij de leidraad 'cultuursensitieve dementiediagnostiek in de geheugenpolikliniek'. Wat moet er anders, en hoe draagt deze leidraad daaraan bij?
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.