Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1
#92 -

Dit zijn de veranderingen in de nieuwe pensioenwet

Voorzorg
De nieuwe pensioenwet is een feit. Wat verandert er voor werknemers in zorg en welzijn? Wat blijft hetzelfde? En wat kunnen zorgbestuurders voor hun personeel doen? In deze aflevering van Voorzorg praten bestuurder Peter Ferket en pensioenexpert Dick Boeijen van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) u bij.

De Wet toekomst pensioenen is per 1 juli 2023 ingegaan. “Op korte termijn verandert er weinig en verkeren we in een tussenfase”, vertelt PFZW-bestuurder Peter Ferket. Dat verandert per 1 januari 2028, de uiterste datum dat pensioenfondsen overgaan naar de nieuwe regeling. Voor werknemers in de zorg en welzijn is dat echter eerder: PFZW zet er echter vaart achter en gaat per 1 januari 2026 van start. “Tot die tijd willen we werkgevers bewustmaken van de nieuwe regeling en werknemers begeleiden bij de te maken pensioenkeuzes.”

Premie als startpunt

Onder de motorkap verandert er weinig voor werknemers, aldus pensioenexpert Dick Boeijen. “Het stelsel blijft de pijlers AOW, werkgeverspensioen en privé pensioen behouden. Alleen de wijze waarop iemand pensioen opbouwt binnen het werkgeverspensioen verandert.” Ferket voegt daar aan toe: “In de oude regeling stonden de uitkeringen en aanspraken centraal. Om die zekerheid van betaling te geven, hadden pensioenfondsen hoge buffers. In het nieuwe stelsel is de premie het startpunt.” Over de grote veranderingen, de impact op de hoogte van de pensioenpremie en de opbouw en zekerheid van het pensioen vertellen Ferket en Boeijen in de podcast Voorzorg.

 

 

 

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. De nieuwe pensioen wet in aantocht jaar 2028
    Alle deelnemers zijn bij de neus genomen door aanvaarding van de nieuwe pensioenwet 5-2023
    Met een kleine pensioenreparatie had de huidige pensioenwet aan de hedendaagse eisen kunnen voldoen. Wat jammer dat vanaf Regering t/m pensioenbestuurders en vakbonden alle deelnemers zijn gepakt. Niet juist zijn geïnformeerd.
    De nieuwe pensioenregeling zal gepaard gaan met nieuwe keuzes wat weinigen kunnen overzien. Toch een roulette systeem gecreëerd!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.