Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#102 -

Kuipers en de ravage in de kinderhartchirurgie

Voorzorg
Oud-minister Kuipers van VWS heeft in de kinderhartchirurgie het tegenovergestelde bereikt van wat hij beoogde. De rechter heeft zijn besluit vernietigd, omdat dit onzorgvuldig is. Is de kinderhartchirurgie terug bij af? Wat zijn de implicaties voor andere concentraties? In de podcast Voorzorg spreekt hoofdredacteur Simon Broersma met senior redacteur Bart Kiers over de betekenis van de rechterlijke uitspraak.
Voorzorg | Simon Broersma en Bart Kiers

De uitspraak van de rechter is weliswaar een blamage voor oud-minister Kuipers, maar het ministerie staat niet met lege handen. De bestuursrechter bevestigt dat de minister met de Wet bijzondere medische verrichtingen (Wbmv) vergaande bevoegdheden heeft. Hij mag bestaande vergunningen intrekken, mits hij dat besluit maar goed onderbouwt.

Volumenormen onderbouwen

In de onderbouwing is de minister tekortgeschoten. Zo had hij nader onderzoek moeten laten doen naar de omstreden volumenorm bij neonaten. IGJ en VWS hebben star vastgehouden aan de norm van 60 bij neonaten (een pijler onder het besluit), terwijl daar gerede twijfel over was. Bovendien was er nieuw Amerikaans onderzoek dat aantoonde dat de norm eerder 50 was.

Podcast kinderhartchirurgie

Ook had de minister niet zo maar het advies van de NZa, zijn belangrijkste adviseur, terzijde mogen schuiven. Bovendien had de minister beter naar de haalbaarheid van zijn besluit moeten kijken. Hoe moet het nu verder met kinderhartchirurgie? Is het mogelijk om te concentreren zonder afdelingen te sluiten? Hoe onafhankelijk is de IGJ van het ministerie? Wat betekent deze uitspraak voor de concentratie van andere zorg? Luister de podcast.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.