Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#96 -

Podcast Voorzorg: De zorgplannen die in de verkiezingscampagne niet te horen zijn

Voorzorg
De verkiezingscampagnes draaien op volle toeren, maar over de zorg blijft het oorverdovend stil, constateren Frits Baltesen en Corine Lutz, die voor Zorgvisie de verkiezingen volgen. Wat willen de verschillende partijen eigenlijk met onder andere het personeelstekort, de ouderenzorg en preventie? Dat is te horen in een nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.
Beeld: samengesteld door redactie met behulp van Canva

“Zondag was het grote verkiezingsdebat bij RTL en er werd met geen woord gesproken over de zorg”, stelt Zorgvisie-redacteur Frits Baltesen in de podcast vast. Hij volgt samen met redacteur Corine Lutz de aankomende Tweede Kamerverkiezingen vanuit het perspectief van de zorg. Ze denken dat dit komt omdat goede oplossingen voor de grote problemen in de zorg ontbreken. “Daar lijkt het wel op ja”, zegt Lutz. “En dat blijkt ook uit onderzoek.”

Goede analyses, weinig ideeën

Zo klonk het verwijt aan de politiek – dat concrete oplossingen voor de problemen in de zorg ontbreken – door in een analyse van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) was eerder ook kritisch op de partijprogramma’s en sprak zelfs over ideeënarmoede.

“De analyses zijn wel goed en komen grotendeels overeen”, zegt Baltesen. “Het gaat vooral over het personeelstekort, bureaucratie en preventie.” Maar vaak blijft het bij het vaststellen van problemen zonder al te veel concrete doelen en maatregelen.

Onderscheidende plannen

Toch onderscheiden de partijen zich wel degelijk van elkaar. Zo zetten D66 en de VVD in op moderne technologie en hamert Nieuw Sociaal Contract (NSC) vooral op mantelzorg en preventie. “Zij geven aan dat preventie over zoveel meer gaat dan de gezondheidszorg”, zegt Lutz. Een minister van Preventie is wat de partij betreft daarom een optie.

PvdA-GroenLinks, tot slot, toont zich van de grote partijen het meest ambitieus en wil onder meer het eigen risico afschaffen en gezondheidsdoelen vastleggen in de wet. Aan die ambities hangt wel meteen een fors prijskaartje.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.