Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Politici niets gedaan met rapport Jansen Steur

Redacteur Zorg+Welzijn
De Tweede Kamer heeft niets gedaan met eerdere rapporten over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat zei Wolter Lemstra, oud-voorzitter van de commissies Lemstra-I en -II die in 2009 en 2010 al onderzoek naar de neuroloog verrichtten, vrijdag in het radioprogramma AVRO Vrijdagmiddag Live.
Politici niets gedaan met rapport Jansen Steur
Foto: ANP

Het verbaast Lemstra dat er afgelopen week Kamervragen zijn gesteld over de neuroloog. ‘Het rapport van toen is onder druk van de Kamer tot stand gebracht, omdat zij de minister vroegen in kaart te brengen wat er gebeurd is na het vertrek van Jansen Steur in 2003. Dat hebben we dus uitvoerig gedaan, maar tot mijn verbazing is dat rapport nooit officieel besproken.’

Geschillencommissie

De commissie adviseerde toentertijd om een onafhankelijke geschillencommissie in te stellen. Ook moesten ziekenhuizen transparanter worden over de fouten van hun artsen. Lemstra denkt dat de zorgbranche inmiddels maatregelen heeft genomen, maar dat de politiek achterblijft. ‘De zorgsector zélf trekt er wel lering uit. De politiek daarentegen laat steeds weer nieuwe rapporten maken: nu ook weer twee over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Al die rapporten  stapelen zich op, maar ik heb niet het idee dat de Tweede Kamer daar nou heel attent op is.’

Krokodillentranen

Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht en advocaat, vindt ook dat de Kamer en het ministerie sterker hadden moeten optreden. ‘Ik heb me verbaasd over de krokodillentranen die afgelopen dagen geplengd zijn toen de affaire opnieuw opgerakeld werd.’ Volgens hem kon Jansen Steur zijn carrière in Duitsland voortzetten omdat er destijds in Nederland niet de juiste maatregelen genomen waren om hem aan te pakken.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.