De beweging van passende zorg gaat door, denkt Kremer. Voor die klus is hij naar Den Haag gekomen. De hoogleraar zorg & samenleving vertrok vorige maand na acht jaar raadslid te zijn geweest bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en heeft al een reeks ontmoetingen gehad en gepland met het zorgveld.
“Iedereen voelt de urgentie om door te zetten”, merkt Kremer. “Natuurlijk is er teleurstelling groot, want er zijn misschien pas over een jaar nieuwe bewindslieden van VWS. Dit terwijl er nog veel moet gebeuren en de zorg alle krachten nodig heeft om die verandering te realiseren. Dus ook de krachten van bewindspersonen.”
Dialogen organiseren
“Ik blijf de komende weken en maanden dialogen organiseren”, zegt Kremer. “Ik heb een heel lijstje wat ik wil doen. Zoals in dialoog met alle partijen hoe we passende zorg in de ggz gaan vormgeven, maar ook hoe we met passende zorg het werkplezier kunnen verhogen voor zorgprofessionals. We gaan ook praten met burgers over hoe zij tegen dit onderwerp aankijken.”
Dit alles volgens de lijn die Kremer een jaar geleden als adviseur van Zorginstituut Nederland heeft geformuleerd in het Kader Passende Zorg. Belangrijkste onderdeel van dat advies: uitwerking van de principes van passende zorg, zodat voor zorgpartijen duidelijk is wat ze moeten doen – inclusief normen over passende zorg. Belangrijk daarbij is een goede sturing van de samenwerking tussen alle partijen tijdens deze transitie.
Knopen doorhakken
Kremer denkt wel dat de val van het kabinet noodzakelijke besluitvorming vertraagt. Dinsdag werd bekend dat de Tweede Kamer pas rond 12 september beslist over welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Dat wil zeggen dat besluiten en wetsvoorstellen niet meer worden behandeld totdat er een nieuw kabinet is.
Met name de ministers Kuipers en Helder zijn nodig om knopen door te hakken. Zoals: over hoe de concentratie van de zorg eruit moet zien, de wetswijziging voor ongecontracteerde zorg, die waarschijnlijk niet door de Tweede Kamer in behandeling wordt genomen en over ‘randvoorwaardelijke zaken in het IZA’. Zo zal er een besluit genomen moeten worden over een andere berekening van de risicoverevening en over andere vormen van bekostiging.
Bovendien wijst Kremer op de psychologische effecten van een demissionair kabinet. Maandelijks zijn er tientallen IZA-tafels met topambtenaren als voorzitter. Kremer: “Die gaan natuurlijk gewoon door, maar hebben wel minder politieke rugdekking door de demissionaire status van de ministers. Maar ik put hoop uit wat een ziekenhuisbestuurder gisteren tegen mij zei: “Dan zetten wij toch een extra stap naar voren!”
Passende Zorg
Ontdek de principes en randvoorwaarden van passende zorg
12 oktober 2023, Utrecht
Passende zorg moet de gezondheidszorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Het heeft dan ook een belangrijke plaats in het Integraal Zorgakkoord. Maar wat zijn de vervolgstappen? En wat vraagt dit van zorgorganisaties. U hoort het tijdens het congres Passende Zorg.