Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Poll: ‘Direct storten pgb op rekening budgethouders onwenselijk’

Mark van Dorresteijn
Het direct storten van het persoonsgebonden budget (pgb) op de rekening van budgethouders moet stoppen. Dat vindt 58 procent van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal werden 423 stemmen uitgebracht.
Poll: ‘Direct storten pgb op rekening budgethouders onwenselijk’

De discussie over het pgb is aangezwengeld na de arrestatie van vier personen die worden verdacht van grootschalige uitkeringsfraude met onder andere het pgb. Aline Saers, directeur van Per Saldo, zit in een werkgroep die bezig is met de bestrijding van pgb-misbruik. De werkgroep wil misbruik ook voorkomen.

Trekkingsrecht

Een van de genoemde mogelijkheden om misbruik te voorkomen is om het pgb niet langer direct op de rekening te storten van de budgethouder. In plaats daarvan wordt de regeling een trekkingsrecht waarbij de budgethouder nog wel zelf de zorg kan organiseren maar niet langer zelf het geld beheert.

Gegevens centraal controleren

Een mogelijke andere wijziging is volgens Saers de eis dat alle gegevens van hulpverleners die worden ingehuurd met een pgb, worden bewaard en gecontroleerd door het zorgkantoor. “Er zijn nu al formulieren waarop alle gegevens van de hulpverlener moeten worden genoteerd: sofinummer, het nummer van de Kamer van Koophandel, noem maar op. Deze formulieren verdwijnen nu in de map van de budgethouder. Het ligt voor de hand om deze gegevens centraal te bewaren. En met enige regelmaat te controleren.”

Voorstellen

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten beloofd dat de voorstellen van de werkgroep in het eerste kwartaal van 2011 worden gepresenteerd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Aanpassingen pgb onontkoombaar’

Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude

Bezuiniging op pgb uitgesteld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het maakt mij eigenlijk ook niet echt uit, Het geld wat ik nu voor mijn kind krijg zit ik ook niet aan, ik heb alles uitbesteed aan het zorgkantoor.
    Dus als het zorgkantoor dat wil overnemen mij best als ik maar mijn eigen zorgverleners en uren kan behouden dan vind ik het goed.

  3. Reactie op Rob:… “Helaas is de werkelijk zo. In 2014 verdwijnt het PGB. Dat staat nu al vast.” Dit lijkt me vooral Wishfull Thinking en niet gebaseeerd op feiten. En verder:… “De uren declareer ik bij mijn klanten en deze declareer ik dan bij het zorgkantoor. Dat is een kwestie van goede afspraken maken.” Waarom declareer je uberhaupt bij je klanten als je betaald wordt door het zorgkantoor? Het is mij een raadsel waarom je voor die “frauderende PGB-budgethouders” blijft werken… Elke dag komen er berichten van fraude en misbruik van PGB-gelden. Maar ook elke dag komen er berichten van meer mensen die aanspraak willen maken op de PGB-regeling. En da’s niet om te frauderen, maar om hun eigen leven weer een beetje op de rails te zetten met hulp die ze zelf kiezen, en die goedkoper is dan de reuliere natura-instanties.

  4. Ik weet dat het allemaal niet zo leuk klink. Helaas is de werkelijk zo. In 2014 verdwijnt het PGB. Dat staat nu al vast. De financiering van PGB zoals deze nu gaat is de regering een doorn in het oog. Totaal oncontroleerbaar. En veels te toegankelijk. Elke dag komen er berichten van fraude en misbruik van PGB’gelden. Helaas zoals altijd moeten daar de goeden onder de kwaden lijden. Ikzelf als zorgverlener zou het geen enkel probleem vinden om mijn geld van het zorgkantoor te krijgen. De uren declareer ik bij mijn klanten en deze declareer ik dan bij het zorgkantoor. Dat is een kwestie van goede afspraken maken. Ik ben het met je eens dat niet alle zorgkantoren hetzelfde zijn. Maar de richtlijnen wel. Als je deze kent dan kom je een heel end. Helaas gaat dit ook veranderen. In 2014 gaat de gehele AWBZ naar de WMO. Dan krijgen we te maken met ambtenaren van een gemeente die andere belangen hebben. Geef mij dan maar het Zorgkantoor. Die zijn maar met één ding bezig.

  5. Rob,
    Ik denk dat wanneer ik mijn zorgverleners moet berichten dat zij voor hun salaris zich maar, en dan nog via mij als budgethouder, moeten richten tot het zorgkantoor zij waarschijnlijk gauw zullen bedanken. Bovendien word ik dan de “speelbal” tussen mijn zorgverleners en het zorgkantoor. Nu ontvangen zij z.s.m. na indiening van hun declaratie hun salaris van mij. Wanneer dat via het zorgkantoor zou moeten gaan lopen weet je nooit wanneer je je salaris als zorgverlener ontvangt. Dat moet je maar afwachten. Er zijn echter grote verschillen tussen zorgkantoren…
    Dus als het aan mij en mijn zorgverleners ligt dan liefst, in het belang van allen, het zo laten als nu…

  6. Op een “zorg”site als deze merk je weer duidelijk dat er *over* de belanghebbende gepraat wordt. Alsof elke pgb-houder niet weet wat ie doet en meteen het zorggeld gaat verbrassen. Kom op mensen, laat de goeden het niet onder de kwaden lijden. Niet iedereen is hebberig. Fraude moet je kei- en keikard aanpakken, maar behoud de P van het pgb. Ik moet er zelf niet aan denken dat ik een van jullie – wantrouwende – zorgverleners aan mijn bed krijg omdat jij toevallig in het naturapakket zit.

  7. Als budgethouder kan je uren en functies inkopen. De zorgverlener kan deze dan declareren bij het bijvoorbeeld Zorgkantoor. Dus ik zie hier niet het einde van PGB. Dat rotte geld is alleen het probleem. Mensen zetten dan niet meer de zorg centraal maar de euro’s. Mensen worden hebberig.

  8. Het niet meer ter beschikking stellen van gelden op de rekening van de budgethouder betekend het einde van het PGB volgens mij. Wie betaald dan de ingekochte zorg uit aan de zorgverleners of met dan de udgethouder gaan “bedelen” (aan wie of welke instantie dan?)om de zorggelden aan de zoegverleners uitbetaald te krijgen. Dat zal een mooie puinzooi worden…!!!

  9. Geef mensen nu gewoon uren en functies zoals vroeger omschreven stond in de PGB. Geld doet iets met mensen en niet altijd iets goeds. Degene die uitbetaald is dan wel verantwoordelijk dat met het geld ook echt zorg wordt ingekocht. Geef de indicatiestellers bij het CIZ een grotere rol. Al de tussenpersonen/bedrijfjes maken op grote schaal misbruik van het systeem. Een psycholoog krijgt pas geld als hij een diagnose vaststelt en de patient krijgt pas PGB als de psycholoog een diagnose vaststelt. Dan vraag je er ook om!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.