Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Poll: Zorgverzekeraars lopen niet te snel te veel risico

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers laat zorgverzekeraars niet te snel te veel risico lopen. Dat vindt zeventig procent van de bezoekers van Zorgvisie. In totaal stemden 211 bezoekers.
Poll: Zorgverzekeraars lopen niet te snel te veel risico

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over het tempo waarin minister Edith Schippers van VWS het risico voor zorgverzekeraars wil vergroten. Ook verzekeraars willen meer tijd voor de afbouw van de compensatie achteraf.

Maatregelen

Schippers wil de macronacalculatie in 2012 afschaffen. Dat betekent dat zorgverzekeraars zelf verantwoordelijk worden voor het verschil tussen de door het ministerie van VWS geraamde kosten en de achteraf gerealiseerde kosten. Ook de ex-post verevening voor voorspelbaar hoge kosten verdwijnt in 2012. Die wordt ondergebracht in het systeem van de ex-ante verevening. Zorgverzekeraars krijgen dan vooraf compensatie voor hoge kosten die ze maken, omdat ze toevallig verzekerden hebben die hoge kosten maken. Voor de andere onderdelen van de ex-post verevening – de nacalculatie van ziekenhuiskosten en de zogeheten bandbreedteregeling – gaat ze in 2013 en 2014 ‘betekenisvolle stappen’ zetten.

Inkopen

Schippers wil met de maatregelen zorgverzekeraars dwingen de rol te spelen die ze in haar ogen moeten spelen: zinnige en kwalitatief goede zorg inkopen tegen een goede prijs. “De zorgverzekeraar voelt de gevolgen van zijn inkoopbeleid. Niet alleen qua prijs en kwaliteit, maar ook qua zorgvolume. Het is niet eerlijk om alleen ziekenhuizen meer risico’s te geven en zorgverzekeraars eindeloos na te calculeren.”

Tempo

Zorgverzekeraars laten in een brief weten dat ze best wel meer risico’s willen gaan lopen, maar ze maken bezwaar tegen het tempo van Schippers. Ze wijzen erop dat er met de invoering van de prestatiebekostiging in 2012, de vervanging van dbc’s door DOT-producten en de vergroting van het b-segment van vrije ziekenhuisprijzen naar zeventig procent wel heel veel veranderingen tegelijk worden ingevoerd, waarvan de effecten niet te voorzien zijn. Ze pleiten voor een meer geleidelijke vergroting van de risico’s.

Vergroten risico is voorwaarde

Maar Schippers wil daar niets van weten. Ze ziet het vergroten van de risico’s van zorgverzekeraars als een voorwaarde om de veranderingen in de ziekenhuisbekostiging te laten slagen. “Het pakket moet als geheel worden ingevoerd. Zo heb ik het ook in het kabinet ingebracht.” (Zorgvisie – Bart Kiers / Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De zorgverzekeraars doen niet wat ze zouden moeten doen, dus extra prikkels zijn welkom. Waarschuwingen vanuit ZN tegen het tempo hebben de schijn tegen, omdat zorgverzekeraars de afgelopen jaren steeds een vertragende factor waren. Toch wil ik waarschuwen voor het afschaffen van de macronacalculatie. Hierdoor ontstaan forse voorspelbare veliezen voor bepaalde groepen verzekerden. Dat gekoppeld aan marktwerking moet leiden tot slechte zorg voor die groepen chronisch zieken. Die slechte zorg is moeilijk op te sporen en ook heel moeilijk achteraf te corrigeren in de ex-ante verevening. Veel van de nare verhalen over zorgverzekeraars uit de VS zijn het gevolg van slechte risicoverevening.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.