Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Portret Derk Rietveld

Al sinds zijn studie wist orthopedisch chirurg en medisch directeur Derk Rietveld dat hij een eigen onderneming wilde hebben. Die wens is uitgekomen met een eigen behandelcentrum voor orthopedische chirurgie.
Portret Derk Rietveld

Ondernemen als medisch specialist is lang niet zo aantrekkelijk als het lijkt, blijkt na het gesprek met orthopedisch chirurg en medisch directeur Derk Rietveld. In 2002 zette Rietveld samen met een vriend, een zakenpartner uit de vastgoedbranche, SKGH Klinieken en Healthery Centre op. In eerste instantie als zelfstandig behandelcentrum (zbc) in Rijswijk, later kwamen er ook vestigingen in Amsterdam en Utrecht. Naast het zbc begaven de zakenpartners zich in de vastgoedbranche. “We waren vrij vroeg met ons initiatief, het was toen vooral nog pionieren”, blikt Rietveld terug. “Al gauw bleek dat we te groot waren gestart, we waren te veel met investeringen bezig en de kosten werden te hoog.” Met als gevolg een faillissement, maar het zbc bleef buiten schot.

Deze tegenslag bracht Rietveld aan het twijfelen. “Ik zat eraan te denken om te stoppen. De eerste drie jaar had ik nog geen salaris gekregen. We konden rondkomen omdat mijn vrouw kno-arts is en we twee huizen met winst hadden verkocht. Maar op een gegeven moment moest ik een beslissing nemen, anders kwamen we als gezin wel in de problemen. En om als twee medisch specialisten op een houtje te gaan bijten, dat was het niet waard. Nadat ik advies had ingewonnen, besloot ik toch door te gaan, want de patiënten bleven komen. Ik wist al sinds de opleiding dat ik mijzelf niet in een ziekenhuis zag, maar in een eigen onderneming. Die visie wilde ik nastreven.”

Naast een maatschappelijke onderneming, heeft Rietveld ook zijn persoonlijke ideeën over de orthopedische chirurgie in Annatommie verwerkt. Vanuit een meer conservatieve gedachtegang kunnen patiënten naast orthopedische chirurgie terecht voor eerstelijnsrevalidatie en preventieve zorg. “Orthopedisch chirurgen worden heel technisch opgeleid en krijgen bijna alleen maar snijpatiënten. Ik ben ervan overtuigd dat patiënten helemaal niet zo snel geopereerd hoeven worden en dat je veel meer kunt doen met bijvoorbeeld fysiotherapie.

” Inmiddels heeft Annatommie veertig werknemers en worden jaarlijks ongeveer drieduizend nieuwe patiënten behandeld. Maar Rietveld wil meer. “We streven naar landelijke dekking, met twaalf tot veertien centra.” Het liefst ziet hij specialisten aan het roer van de nieuwe vestigingen, maar het blijkt moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. “Veel collega’s denken dat ik bakken met geld binnenhaal, maar ik verdien nog maar de helft van wat een orthopedisch chirurg gemiddeld in een maatschap krijgt. Nog lang niet alle zbc’s in Nederland draaien goed. Zorgverzekeraars zijn nog weinig bereid om het zbc als volwaardige partner te zien. Daarnaast zijn lang niet alle specialisten geschikt om als ondernemer te starten, dat moet in je zitten.” (Anouk Brinkman)

Bekijk de Zorgvisie ondernemen special

Zorgvisie special ondernemen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.