“Natuurlijk doet dat pijn, maar het is niet anders. Er is vaak gezegd dat het centrum niet in Amsterdam komt door tegenwerking van omringende centra, maar dat klopt niet helemaal. Wij kwamen er tijdens de samenwerking met Rehamed achter dat een Duits bedrijf in een Nederlandse omgeving weinig succesvol is als het op kapitaal aankomt. Dat zit vooral in het verschil in de hiërarchie. Uiteindelijk besloten we het Duitse plan door de shredder te gooien en het project op z’n Hollands te bekijken: met een stuk nuchterheid.”
De Lange zegt spijt te hebben dat hij de plannen twee jaar geleden zo groots heeft aangekondigd. “Ja, daar heb ik wel van geleerd. Hoewel er nu nog steeds zo’n ziekenhuis komt, heb ik er bewust voor gekozen om ietwat in de luwte te zitten. De komende tijd houden we ons bezig met de organisatie.” Het initiatief is inmiddels ‘verhuisd’ naar Boxmeer, waar eind dit jaar symbolisch de eerste paal de grond in geslagen moet worden. Volgens De Lange is in het laatste kwartaal van 2008 de financiering rondgekomen en heeft de werkmaatschappij 3C Clinics Holding in afwachting van de bouwvergunning een optie genomen op een stuk grond. Ook zegt De Lange een “kerncompetent team” te hebben van medisch specialisten en een nurse practitioner.
Zernike Group is een internationale onderneming die voornamelijk investeert in science- en technologieparken. Internationaal houdt het bedrijf zich ook bezig met de ontwikkeling van geneesmiddelen. “Vanuit onze gedachtegang dat de patiënt centraal moet staan, zijn we terechtgekomen bij het ontwikkelen van zorginstellingen”, vertelt De Lange. “Wat betreft de oncologie: iedereen heeft in zijn directe omgeving wel eens iets op dat vlak meegemaakt. Ik heb regelmatig situaties gezien waarvan ik dacht: hoe is dit in godsnaam mogelijk? Bijvoorbeeld dat je naar Duitsland of België moet uitwijken om meteen te worden behandeld. We hebben in Nederland hele goede kankerinstituten, maar veel te weinig bedden voor het groeiend aantal patiënten.”
Als het centrum in Boxmeer klaar is, wil Zernike Group wereldwijd onder dezelfde noemer tien tot vijftien kankercentra opzetten. “De komende vijf jaar zijn cruciaal, dan moeten twee tot vier centra van de grond komen. Als dat lukt, hebben we genoeg aanzet gegeven voor de volgende generatie om door te gaan.” (Anouk Brinkman)
Bekijk de Zorgvisie ondernemen special