Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praten met lotgenoten helpt bij psychose

Mensen die stemmen horen in hun hoofd, kunnen best deelnemen aan discussie in een lotgenotengroep. De gesprekken steunen hen en de kwaliteit van hun leven neemt toe. Zelfs psychotische klachten kunnen er door verminderen.

Dat blijkt uit onderzoek van medisch sociologe Stynke Castelein van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op dit onderwerp op 11 maart. Nergens ter wereld is eerder grondig onderzoek verricht op dit terrein, zo stelt het UMCG.

Stemmen in het hoofd

Tot nu toe veronderstelde iedereen dat mensen met een psychose geen behoefte zouden hebben aan onderling contact. De stemmen in hun hoofd zouden groepsgesprekken onmogelijk maken. Het tegenovergestelde is nu aangetoond. Castelein: “Andere patiëntengroepen organiseren zelf lotgenotengroepen. Mensen met psychosen zijn daar minder goed toe in staat. Terwijl ze er wel behoefte aan hebben, zo merkten wij bij patiënten.”

Vermindering psychose

Het onderzoek is uitgevoerd bij vijf lotgenotengroepen in verschillende zorginstellingen in Nederland, met in totaal 56 deelnemers. De bijeenkomsten hadden een positieve invloed op het netwerk van de deelnemers. Hoewel de interventie niet was bedoeld om de psychotische klachten te verminderen, zagen de onderzoekers positieve effecten. Deelnemers van de lotgenotengroep hadden significant minder negatieve symptomen dan de patiënten in de controlegroepen. Ze hadden baat bij de bijeenkomsten wanneer zij zich herkenden in de ervaringen van anderen en hun eigen verhaal konden vertellen.

Niet duur

Met een minimaal begeleide lotgenotengroep is grote winst te behalen, zonder dat de zorgkosten stijgen, stelt de promovenda. In totaal kost een lotgenotencontactgroep 250 euro per patiënt. Hoe het komt dat de zorgkosten niet toenemen, ondanks het feit dat de contactgroepen een aanvulling vormen op het reguliere zorgaanbod, weet de onderzoekster nog niet. Ze pleit ervoor dat lotgenotengroepen standaard worden aangeboden aan patiënten met een psychose. Met financiële steun van ZonMW is inmiddels een handboek voor hulpverleners gemaakt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Sms’jes herinneren aan medicatie

Analyse: mislukken mag

Basispakket doet geen recht aan ggz-patiënt

Meer macht aan de consument

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.