Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Premiestijging niet van invloed op overstapgedrag’

Redacteur Zorgvisie
De stijging van zorgpremies en het eigen risico heeft nauwelijks invloed op het gedrag van verzekerden. Die passen hun gedrag rond vergelijken en overstappen van zorgverzekeringen niet aan. Dat meldt Pricewise.
Vergelijken-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

De vergelijkingssite onderzocht wat de premiestijgingen van de afgelopen jaren voor invloed hadden op het gedrag van verzekerden. ‘Het aantal verzekerden dat de afgelopen jaren overstapte, ligt al jaren stabiel rond de 1,1 miljoen’, meldt Pricewise. Dat is 6,4 procent van de Nederlandse bevolking. Premiestijgingen die ondertussen werden doorgevoerd en de verhoging van het eigen risico hadden daar geen invloed op, concludeert de site.

Prijs van invloed
De belangrijkste reden voor mensen om wel over te stappen is de prijs van een verzekeraar, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast zijn consumenten vooral op zoek naar een zorgverzekering die aansluit bij hun persoonlijke situatie. Mensen die niet overstappen geven aan dat dit is omdat ze tevreden zijn over hun verzekering of omdat ze niet verwachten een beter aansluitende variant te vinden bij een andere zorgverzekeraar.

Overstapgedrag van invloed
Volgens Pricewise zou het goed zijn als consumenten ‘hun kracht om druk uit te oefenen’ op zorgverzekeraars juist meer zouden gebruiken. Daardoor worden verzekeraars gedwongen om hun aanbod en prijzenbeleid te bekijken.

Premiestijging aangekondigd
De afgelopen maanden was er veel te doen rondom de zorgpremie. In augustus liet DWS-topman Chris Oomen weten dat de zorgpremie volgens hem in 2018 met 30 miljoen euro omhoog zou gaan. Dat zou komen door een tegenvaller van 400 miljoen euro bij de zorgverzekeraars. Vorige week schreef de NOS op basis van anonieme bronnen in Den Haag dat het eigen risico volgend jaar wordt verhoogd naar 400 euro.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.