PrEP-verstrekking: Artsen en apothekers slaan handen ineen

In Nederland raken elke dag twee mensen onnodig besmet met het hiv-virus. PrEP, het medicijn ter voorkoming van nieuwe hiv-besmettingen, is nog steeds niet beschikbaar voor een grote groep mensen. ‘Het duurt veel te lang’, vindt Hans Smit, apotheker bij DC Apotheek Valeriusplein. Daarom heeft hij – samen met andere apothekers en artsen – de handen ineengeslagen om PrEP in het hele land beschikbaar te maken tegen een betaalbare prijs.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
PrEP-verstrekking
Foto: nito100/Getty Images/iStock

Hiertoe is de stichting PrEP Direct opgericht onder voorzitterschap van advocaat Oscar Hammerstein, zelf al dertig jaar hiv-patiënt.

Wachttijden en capaciteitsproblemen

Bijna een jaar geleden sprak de Gezondheidsraad zich positief uit over het gebruik van pre-expositie profylaxe (PrEP). Desondanks zijn er sinds die uitspraak in Nederland ruim zeshonderd nieuwe hiv-besmettingen bijgekomen. Veel artsen zijn nog onbekend of zelfs terughoudend met het voorschrijven van PrEP en ggd’s kampen met wachttijden en capaciteitsproblemen. Daardoor is PrEP nog steeds niet beschikbaar voor een grote groep mensen. In de zomer van 2018 kwam de toezegging van minister Bruno Bruins (medische zorg) dat PrEP in

0
1311

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.