Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Project tegen wanbetaling van zorgpremie

Eindredacteur
Zorgverzekeraar Menzis en de gemeente Enschede zijn een project begonnen om het aantal wanbetalers van de zorgpremie terug te dringen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaf het startschot. 'Wie zijn premie niet betaalt, ondermijnt de solidariteit van het stelsel.'
Project tegen wanbetaling van zorgpremie

Nederland telt ongeveer 300.000 wanbetalers van de zorgpremie. Menzis meldde in juni maandelijks 2000 wanbetalers te hebben. ‘Dat aantal stijgt alleen maar’, volgens een woordvoerder. Het project in enschede is een samenwerking tussen Menzis Zorgverzekeraar, de gemeente Enschede en de gemeentelijke kredietbank Stadsbank Oost-Nederland. Doel is de instroom van nieuwe wanbetalers te beperkten en de uitstroom uit de wanbetalersregeling te verbeteren.

Bestrijden

Het ministerie van Volksgezondheid heeft twee projecten gestart om te kijken hoe wanbetaling van zorgpremies bestreden kan worden. Naast het project in Enschede start een inventarisatie van bestaande instrumenten en arrangementen op dit terrein. Gemeenten en zorgverzekeraars kunnen hun praktijkvoorbeelden aandragen voor dit onderzoek.

Solidariteit

Schippers spreekt bij het startschot van het project in Enschede, maandag 20 augustus, van ’taaie problematiek die fors moet worden teruggedrongen. Het gezondheidstelsel is gebaseerd op solidariteit tussen rijk en arm, gezond en ziek en tussen jong en oud’. Wie zijn premie niet betaalt, ondermijnt de solidariteit van het stelsel, aldus de minister.

Half miljard

Het project wordt gefinanciers door VWS. De 300.000 zorgpremie-wanbetalers zijn mensen met een betalingsachterstand van een half jaar of langer. Daar is jaarlijks meer dan een half miljard euro gemoeid. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

lees meer:

Strengere regels voor wanbetalers zorgpremie

Zorgpremie werkgevers hoger door tegenvaller VWS

Zorgpremie mogelijk omhoog vanwege solvabiliteitseis

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Opmerkelijk hoe de VVD, bij monde van mw. Schippers, het woord solidariteit in teonemende mate in de mond neemt. Opmerkelijk omdat juist de VVD al jaren sterk inzet op het individualisme en solidariteit bijna als verderfelijke waar beschouwt.
    Maar goed, desperate times ask desperate measures zullen we maar denken.
    300.000 wanbetalers> Of gaat het om mensen die in plaats van niet willen, niet kunnen betalen? Het aantal mensen in financiële problemen neemt toe, onder hen een groeiende groep ouderen die van alleen AOW, of AOW en een klein pensioen moeten rondkomen. En dat lukt steeds vakaer niet meer. Kosten stijgen, huren worden verhoogd, nutsvoorzieningen worden duurder, accijnzen worden verhoogd. Aan de andere kant: toeslagen worden afgebouwd, ondersteuning voor minima teruggebracht van een 120% naar 110% norm, allemaal maatregelen van mw. Schippers en haar (kabinets)kornuiten. Wie ondermijnt nu eigenlijk nu eigen echt de solidariteit van het stelsel?

  3. Zolang Menzis willens en wetens aan frauderende zorgverleners declaraties blijft uitbetalen ten laste van de verzekerde, moeten ze niet zeuren. Daar zijn tientallen miljarden te besparen. Daarbij vergeleken zijn de mensen die hun premie niet (kunnen!) betalen, peanuts. Menzis: Uw zorg is ons een rotzorg!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.