Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Psychotherapie kan maatschappij miljarden opleveren’

Mark van Dorresteijn
Het behandelen van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kan de maatschappij miljarden euro’s opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarop Djøra Soeteman donderdag 3 juni promoveert.
‘Psychotherapie kan maatschappij miljarden opleveren’

Zij stelt in haar onderzoek dat de kosten van psychotherapieën ruimschoots opwegen tegen de maatschappelijke kosten die deze patiënten maken als ze niet worden behandeld. Nederland zou volgens de promovenda flink kunnen verdienen door slim te investeren in psychotherapie.

Juiste behandeling

Om winst te kunnen maken op psychotherapie is het van belang dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Patiënten met een emotionele stoornis zoals zouden ambulante psychotherapie moeten krijgen. Patiënten met een ‘angstige’ stoornis, zoals dwanggedachten en dwanghandelingen, zouden moeten worden behandeld met een kortdurende opname in een kliniek. “Nu houden artsen bij toewijzing van patiënten aan behandelprogramma’s geen rekening met de economische gevolgen, waardoor ze voor onnodig dure behandelingen kunnen kiezen. Wanneer ze wel op de financiën zouden letten, kunnen meer patiënten worden geholpen voor hetzelfde geld”, aldus Soeteman.

Meer inzicht in behandelingen

Ook op andere gebieden kan nog worden verdiend, meent de onderzoekster. Zij stelt dat wanneer de maatschappij in onderzoek naar psychotherapie zou investeren dan kan dat ruim een miljard euro opleveren. Hierbij gaat het om onderzoeken die meer inzicht geven in welke behandelingen financieel het beste uitpakken. Soeteman: “Natuurlijk kosten onderzoeken geld, maar dat wordt snel terugverdiend als we door die onderzoeken ontdekken hoe we patiënten het beste kunnen helpen, tegen de laagste kosten.”

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is gedaan onder 1708 patiënten met een persoonlijkheidstoornis uit zes verschillende geestelijke gezondheidszorginstellingen. De promovenda heeft de economische gegevens van hun behandeling onderzocht en ook gekeken naar effectiviteit van de behandelingen. Daarmee heeft ze een model gemaakt dat verschillende behandelingen met elkaar vergelijkt en laat zien welke de grootste gezondheidswinst laat zien en tegelijkertijd financieel het gunstigst uitpakt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

CVZ schrapt psychoanalyse uit basispakket

Effect psychotherapie bij depressie overschat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.