Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PsyQ en Erasmus Universiteit werken samen

Het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en PsyQ zijn op 27 februari een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor wetenschappelijk onderzoek bij PsyQ.
PsyQ en Erasmus Universiteit werken samen

Voor het wetenschappelijk onderzoek van EUR is belangrijk dat er veel patiëntgebonden onderzoeken kunnen plaatsvinden. Bij het Instituut voor Psychologie wordt veel onderzoek gedaan onder leiding van hoogleraar klinische psychologie, dr. Ingmar Franken. Hij zegt: “We moeten met ons academisch onderzoek richting de klinische praktijk om te kijken of beloftevolle behandelingen die we bedacht hebben ook daadwerkelijk mensen beter kunnen maken. De samenwerking met PsyQ is een belangrijke stap hierbij”.

PsyQ

PsyQ is primair een behandelinstelling, maar heeft grote onderzoeksambitie. Over de samenwerking met de EUR zegt dr. Colin van der Heiden, hoofd wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie bij PsyQ: “Samenwerking biedt PsyQ en de EUR de kans de kloof tussen wetenschap en praktijk kleiner te maken. Dat levert betere kennis op over psychische klachten, en daardoor betere behandelmogelijkheden voor patiënten.”

Geheugentraining

Een voorbeeld van inmiddels uitgevoerd onderzoek waarbij de samenwerking tot uiting kwam, zijn de door de EUR ontwikkelde aandachts- en geheugentrainingen via internet als aanvulling op de gewone behandelingen van PsyQ. Door die aanvullende training bleken de effecten van de gewone behandelingen nog groter dan zonder de aanvullende training. Over een toekomstig project wordt ook al nagedacht. Van der Heiden: “Wat we willen is bij patiënten voor en na een behandeling een fMRI of EEG afnemen om na te gaan welke hersenprocessen betrokken zijn bij het verminderen van psychische klachten. Door die kennis kunnen effectieve behandelingen verder worden verbeterd, met als doel de effectiviteit te vergroten”. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Hans Steinmeier)

Lees meer:

‘Betrek wetenschap vroegtijdig bij serious game’

Altrecht installeert een Wetenschapplijke Advies Raad

PsQ bijna landelijk dekkend

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.