Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

PvdA wil banen Zonnehuizen behouden

Mocht de antroposofische instelling Zonnehuizen failliet gaan, dan moet het personeel gewoon het werk kunnen ­blijven doen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. In het regeerakkoord staat juist dat de overheid geen personeel en boedel van failliete instellingen meer zal overnemen.
PvdA wil banen Zonnehuizen behouden

“Het gaat ons er niet om of de Nederlandse Zorgautoriteit de failliete tent overneemt als straks puntje bij paaltje komt”, zegt Bouwmeester. “Wij willen gewoon de garantie dat de zorg hoe dan ook door dezelfde mensen wordt voortgezet. Dit heeft de staatssecretaris inmiddels al min of meer toegezegd, maar in het regeerakkoord staat dat de regering geen landingsbaanconstructies à la Meavita meer gaat opzetten. Het is dus onduidelijk wat er daadwerkelijk gebeurt op het moment dat er geen overnamekandidaat gevonden kan worden.”

Constructies

Bouwmeester kan niets zeggen over mogelijke constructies om het personeel te behouden. “Wij zeggen niet dat als straks blijkt dat er een heleboel mensen boventallig zijn op de administratie ofzo, zij een baangarantie hebben. Mensen die echt zorg leveren, moeten gewoon op de een of andere manier, wellicht verspreid over andere organisaties, hun werk kunnen blijven doen.” Ook bestuurder Charles Laurey zegt dat zijn eerste prioriteit de continuïteit van zorg en onderwijs van Zonnehuizen is. “Het is heel belangrijk dat we een goede oplossing vinden voor de werknemers en cliënten. Het dagelijkse werk gaat gewoon door.” Bij de instelling is in een paar jaar tijd een financieel tekort van 17 miljoen euro ontstaan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bestuur Zonnehuizen schrijft brandbrief

Strafrechtelijk onderzoek ex-bestuurders Zonnehuizen

Zonnehuizen vraagt surseance van betaling aan

Winter heeft interesse in Zonnehuizen

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Te korten kunnen maar op 2 manieren ontstaan. Te veel geld in stenen,infrastructuur en dergelijke of te veel aan personeel. Bij te veel aan personeel bedoel ik meer en/of duurder personeel dan op grond van de bekostigingsregels verantwoord is. Wanneer het probleem bij de Zonnehuizen een te veel aan personeel (tov de bekostiging) is wordt Zonnehuizen niet geholpen door het personeel een garantie te geven en in dienst te houden.

 3. Vergeet even de politiek (dat is overigens nog niet zo makkelijk). Marktwerking is eigen broek ophouden. Bij winst ga je door naar start, bij verlies ben je af. Maar zo werkt het nu eenmaal niet in de zorg. Regelgeving bepaalt dat de continuïteit van zorg aan de patiënt/client gegarandeerd moet zijn. Dat zegt dus iets over continuïteit van dienstverlening, maar weinig tot niets over de vorm waarin. In de zorg kan het dus niet de markt zijn die regisseert of zelfs dicteert. Simpelweg omdat die principes in zijn hardste vorm niet kunnen opgaan. Kun je de ‘vorm’ dan besturen als ware het een soort markt? Ja, dat kan. Dan kom je vanzelf op simpele principes als kosten laag houden, uitstekende kwaliteit en service bieden. En bewust omgaan met continuïteit. Dat is iets anders dan er automatisch vanuit gaan. Bestuurders en toezichthouders zijn verantwoordelijk. Laten we het erop houden dat een deel van die beroepsgroep kennelijk nogal in de war is. En blijkbaar geen clou hebben (gehad) hoe om te gaan met de schuivende panelen in de gezondheidszorg.

 4. Dag Maarten, de VVD en die holle hoofden partij PVV zijn lekker bezig, dat is pas vieze politiek.
  De politiek doet weinig of niets aan die woekersalarissen.
  De instellingen krijgen bezuiniging na bezuiniging te verwerken, stapeling van eigen bijdrage’s voor de hardwerkende gewone man. De PvdA is altijd sociaal geweest en zal dat altijd blijven. Om terug te komen op het probleem inderdaad is er mismanagement gepleegd en weer is de gewone werknemer de dupe. Dan komt er iemand vanuit de sociale hoek die het eerlijk meen en dan is het vieze politiek, lekker constructief en ik zou maar eens goed na denken wat er werkelijk aan de hand is in plaats de PvdA een sneer te geven.

 5. Bah vieze reactie Maarten, net zo gemakkelijke oppositie politiek overigens van jouw kant. Wie heeft uiteindelijk ondoelmatige zorg geleverd in dit verhaal? De medewerkers? Of de eindverantwoordelijke beslissingsbevoegden? Ofwel: waar moeten de consequenties worden neergelegd?
  Niet bij de clienten van deze instelling lijkt me. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat zij opdraaien voor de gevolgen, als consequentie van te treffen maatregelen.
  Dat is voor mij dan weer een driewerf BAH (met hoofdletters).

 6. Gemakkelijke oppositie politiek. Iedereen weet dat het zorgstelsel niet werkt als er geen consequenties zijn voor degenen die ondoelmatige zorg leveren. De politiek kan dus geen werkgelegenheid garanderen. Dat weet Lea Bouwmeester ook. Maar Lea weet ook dat je gemakkelijk zieltjes kunt winnen door te suggereren dat de politiek deze medewerkers wel kan helpen. Bah vieze politiek.

 7. natuurlijk moet de zorg doorgaan
  je kan de bewoners niet op straat zetten. wel de top de zakkenvullers die dit veroorzaakt hebben.
  dan te overname gevraagd te koop. Pas dan direct de salarissen aan. max. te verdienen. Dan voorkom je dit ellende. kleinschalig via pgb is echt zo slecht nog niet, dit geld ook voor de dagbestedingen
  grote jongens zijn meestal zakkenvullers en niet mens gericht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.