Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA wil verder met aanpak babysterfte

Mark van Dorresteijn
De PvdA wil dat de Tweede Kamer en demissionair minister Ab Klink doorgaan met maatregelen om de babysterfte tegen te gaan. De Kamer schoof dit onderwerp onlangs op de lange baan na de val van het kabinet in februari. Maar Tweede-Kamerlid Khadija Arib van de PvdA wil met sommige aanbevelingen uit een recent rapport verder gaan, zeker als die niet veel geld kosten.
PvdA wil verder met aanpak babysterfte

Arib bevestigt vandaag een bericht hierover in de Volkskrant. Ze slaagde er vorige week niet in om andere partijen te overtuigen van de noodzaak om de maatregelen ter voorkoming van babysterfte snel te behandelen. Alleen GroenLinks steunde haar daarin. Volgens Arib zijn vooral geld en nieuw beleid redenen voor andere fracties om er nu niet over te willen praten. Maar volgens haar zijn sommige maatregelen goed en makkelijk te regelen, zoals huisbezoek van een vroedvrouw om te zien of de omstandigheden goed zijn voor bijvoorbeeld een thuisbevalling en of er sprake is van medicijngebruik of andere mogelijk complicerende zaken.

Spoeddebat

Het PvdA-Kamerlid wil dinsdag een spoeddebat aanvragen over de kwestie naar aanleiding van de zorgen van gynaecologen over regio’s waar de verloskundige zorg niet 24 uur per dag goed is geregeld. Arib steunt hun verzoek om een commissie in te stellen die kan inventariseren om welke regio’s het gaat en hoe de zorg daar beter kan worden georganiseerd. Een volgend kabinet kan die aanbevelingen dan direct doorvoeren, stelt Arib. Ze wil eerst een brief van de minister over de situatie.

Vermijdelijke sterfte

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 1700 baby’s rond de geboorte. Van naar schatting vierhonderd baby’s is de dood te vermijden als er betere zorg zou zijn. In december brachten de betrokken beroepsgroepen zelf een rapport daarover uit aan Klink. (ANP)

Lees ook:

‘Behoud systeem van thuisbevallen’

‘Helft ziekenhuizen moet afdeling verloskunde sluiten’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.