Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

PvdA wil zorgtoeslag en eigen risico afschaffen

Mark van Dorresteijn
De PvdA wil de zorgtoeslag en het eigen risico afschaffen. Dat gaat Kamerlid Eelke van der Veen voorstellen in de behandeling van de VWS-begroting deze week.
PvdA wil zorgtoeslag en eigen risico afschaffen

De PvdA wil dat de ambtelijke commissies die onderzoeken hoe de gezondheidszorg 12 miljard euro goedkoper kan serieus kijken naar het afschaffen van de zorgtoeslag en het eigen risico. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen: “De zorgtoeslag is een bureaucratische regeling waarbij het rondpompen van geld op zich veel geld kost. Zeven miljoen mensen ontvangen een zorgtoeslag, terwijl alleen het alleen voor de lagere inkomens is bedoeld. De PvdA vindt dat je die beter kunt compenseren met een inkomensafhankelijke premie.”

Dure bureaucratie

De PvdA betwijfelt ook of de regeling voor het eigen risico in de zorg wel een positief effect heeft. Ook deze regeling zorgt voor veel dure bureaucratie, aldus Van der Veen: “Chronisch zieken en gehandicapten kunnen per jaar vijftig euro terug krijgen van het eigen risico, maar er is een eindeloze discussie wie daarvoor in aanmerking komt. Maatgevend is het medicijngebruik, maar sommige gehandicapten gebruiken geen medicijnen. En als er wat aan het medicijnverbruik verandert, krijgen mensen soms niets terug.”

Einde marktprikkels

Verder wil de PvdA dat de overheid een sturende rol krijgt bij het bepalen van de noodzakelijke zorgvoorzieningen in regio’s. “De zorg efficiënter maken met marktprikkels lukt niet erg goed. Je ziet nu dat er steeds meer dure topklinische zorg komt. De overheid zou moeten na gaan wat elke regio nodig heeft aan eerstelijns zorg, intramurale voorzieningen en ziekenhuiszorg.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ruim een derde volwassenen krijgt zorgtoeslag

CG-Raad: compensatie eigen risico moet beter

6 REACTIES

 1. Eigen risico is inderdaad misleidend. Ondanks dat mensen chronisch ziek zijn en wij leven absoluut mee met deze mensen. Maar wat denken wij (zoals wij) mensen die een minmale inkomen hebben, dan kunnen we eurotooje gebruiken om van te leven. Bv. bij ons in zeeland is het ondanks de crisis nog steeds merkbaar. Zeker in het ziekenhuis. Maar bij de mensen die elk eurootje kunnen gebruiken om van te leven, is soms elk eurootje teveel, omdat zij het geld hard kunnen gebruiken om van te leven. In zeeland ligt het werk of de vacautures niet voor het oprapen, want ook in het bedrijfsleven in zeeland is de crisis nog steeds merkbaar. Wij zijn terug gegaan naar de basic en hebben onze autotooje afgestaan en we doen alles met de fiets, zoveel als mogelijk. Het is op dit moment een goudemijn voor de incassobureaus, die de opdracht krijgen van de verzekeraars om geslag te leggen op salaris of erger nog, de mensen hun inboedel. Wij kunnen net onze huur, gas,- en licht betalen, omdat we een dak boven ons hoofd hebben. Ik werk gemiddeld 15 a 20 uurtjes in de week als 50jarige. En ik denk niet dat wij iemand hoeven uit te leggen, wat de opbrengst daar van is. Mensen in de schulden te brengen door eigen bijdrage of echt niet. Kortom stop met de eigen bijdrage binnen de zorg. De crisis van 2 jaar (kabinet balkenende) geleden is nog steeds van toepassing en zorg voor werkgelegenheid, ook in zeeland.

 2. Lees alle reacties
 3. Niet vergeten dat de bureaucratie is uitgevonden door de PvdA. Bij de totstandkoming van het nieuwe zorgstelsel (ca. 90% is overgeschreven van het oude ziekenfonds, een op het oude Sovjetsysteem geïnspireerd model)is dus politieke uitruil gepleegd. Afschaffen eigen risico is geen optie. De huisarts moet gewoon onder het eigen risico vallen, waardoor de zorgconsumptie in toom wordt gehouden (in België noemen ze dit remgeld). De zorgtoeslag, net zoals de huurtoeslag, is bedoeld voor mensen met zeer lage inkomens, dus daar hoeft m.i. niet veel aan te veranderen. Als je wat wil wijzigen is het beter de procentuele premie over een hoger inkomen te laten berekenen, nu zo’n € 32.000, maar waarom niet over de WAO/WIA grens van ca. € 42.000 of nog hoger. Dat is ok eerlijker en er komt voldoende premie inkomsten binnen via de sterkere schouders. De oude ziekenfondsgrens of welstandsgrens van € 32.000 heeft geen enkele functie. Sluit aan bij de huidige grenzen van de socciale wetgeving.
  In dit land houden we te veel rekening met allerlei doelgroepen, waardoor er een ongekend moeilijk zorgsysteem is uitgevonden. De zorgconsumptie moet in toom worden gehouden door een verplicht eigen risico op alle rubrieken. Alleen lagere inkomens worden gecompenseerd door een zorgtoeslag (nu zo’n 7 miljoen mensen, wat een idioterie, terwijl we wel de huurtoeslag kunnen uitvoeren.Kortom: e.e.a. is te kort door de bocht willen we in de toekomst de zorg betaalbaar houden!

 4. Het eigen risico, met name de teruggave, is een geweldige draak, mensen krijgen vaak niets terug, dit ondanks dat ze voor een ernstige ziekte dagelijks medicatie moeten gebruiken.
  Voorbeeld: Femara, een hormoon, o.a voorgeschreven bij borstkanker, het dient in dat geval om een hormoongevoelige kankersoort te onderdrukken. Helaas, je krijgt geen tegemoetkoming…..Femara,dat staat niet op de lijst.

 5. In deze neoliberale tijden gaan alle verantwoordingen van de overheid overboord. De enige vraag die men zich steld is: welke schouder moet ik het over gooien?
  Nu is de gezondheids voor de onderkant weer aan de beurt, daarvoor de successie rechten die voor de hoge erfenissen beter uit vallen dan de lage. ook de medici zijn de klos. Top dure specialisten net zo veel laten lijden als de gewoon betaalde dames en heren is oneerlijk. En zo gaat het maar door, als de ringhouders van de ringe der nibellungen maar door kunnen gaan en de ring van Tolkien maar bij de lievelingen kan blijven

 6. ik hoop dat inderdaad de zorgtoeslag e.d. wordt afgeschaft en inkomensafhankelijk wordt zodat de zorg weer betaalbaar wordt voor iedereen mijn man en ik werken allebei met als gevolg dat wij net 100 euro boven de zorggrens vallen met als gevolg dat wij elke maand 400,- euro mogen ophoesten voor onze zorgverzekering en dan 3 keer over 165,- euro eigen bijdrage ik weet niet
  meer waar ik dit moet weghalen. wij gaan al bijna niet meer naar de huisart ik dokter zelf wel met een pilletje en Tandart kom ik helemaal niet meer omdat ik bang ben voor wat daar de kosten weer van zijn(je bent al gauw 150,euro kwijt bij de tandarts)doet hij nog bijna niks. ik zit er zelfs aan te denken om mijn tanden te laten trekken en neem een gebit zodat ik niet meer de kosten heb van de tandart e.d.
  ik ben dit jaar ook heel bang wat er nu weer komt mijn laatste kind wordt 18 dan moet ik elke maand 500, euro ophoesten en nog een keer die 165,- dat wordt dus voor 4 personen mijn man moet aan zijn ogen geopereerd worden doen we niet want alle medicatie e.d wat er omheen zit moeten we zelf betalen waarvan ik heb dan al die eigenbijdrage en dan ook nog eens medicijnen van rond de 50 euro. ik vind dit alles heel zorgelijk en vind het erg dat je niet meer de zorg krijgt die men als Nederlander verdiend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.