Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PwC: ‘Financiële opleving ggz is tijdelijk’

Mark van Dorresteijn
Ggz-organisaties stonden er in 2009 financieel iets beter voor dan in 2008. Het rendement steeg van 0,5 naar 1,7 procent. Dat blijkt uit een eerste analyse door PricewaterhouseCoopers van 46 jaarrekeningen. Maar de opleving is tijdelijk, verwacht PwC.
PwC: 'Financiële opleving ggz is tijdelijk'

De rendementsverbetering is grotendeels te danken aan niet-structurele meevallers: nagekomen budgetten van voorgaande jaren en een vergoeding voor de arbeidskostenontwikkeling die eenmalig hoger uitviel dan de werkelijke kosten. De gemiddelde omzet per instelling nam met ruim acht procent toe door indexatie van budgetten en meer productie.

Korting en hogere loonkosten

PwC denkt dat het rendement de komende jaren weer lager uitvalt. De sector krijgt te maken met een korting van 3,5 procent voor de curatieve ggz en hogere loonkosten. Door de zorgzwaartebekostiging zal ongeveer de helft van instellingen het oude budget moeten afbouwen.

Solvabiliteit nam toe

De gemiddelde solvabiliteit – eigen vermogen als percentage van de totale omzet – nam toe van 14,8 tot 15,3 procent. Dat is aan de lage kant gezien de toenemende risico’s, stelt PwC. Naast de korting en de hogere loonkosten zijn dat de invoering van dbc’s per 2012, het feit dat instellingen zelf hun vastgoed moeten gaan bekostigen en de geringe financiële zekerheid in de forensische zorg. Het ministerie van Justitie koopt deze sinds 2008 in en doet dat met kortlopende contracten.

Toekomstbestendig

Instellingen moeten hun kosten flexibiliseren om toekomstbestendig te worden, zegt Frans Stark, directeur gezondheidszorg bij PwC. Daarbij ziet hij diverse knelpunten. “Een instelling heeft een historische positie met de bijbehorende verplichtingen. Variëren met de inzet van je personeel is lastig door allerlei spelregels rond arbeidsvoorwaarden. En het systeem kent tegengestelde prikkels: inhoudelijk gezien zou het goed zijn de zorg zoveel mogelijk te extramuraliseren, maar uit financieel oogpunt moet een instelling zorgen dat het beddenhuis vol ligt. Ook de schotten tussen de AWBZ en de Zorgverzekeringswet maken het ingewikkeld.”

GGZ Nederland

Directeur Jos de Beer van GGZ Nederland schrikt niet van PwC’s waarschuwing. “Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar dat geldt voor de hele zorg.” Ggz-instellingen zijn volgens hem druk bezig om in te spelen op alle veranderingen. “Het inzicht in de interne kosten is aanzienlijk verbeterd. Instellingen denken goed na over hun productenmix: wat doe je wel en niet. En ze zoeken naar manieren om de efficiency te vergroten zonder kwaliteit in te leveren, bijvoorbeeld door middel van e-mental health.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Eigen bijdrage tweedelijns ggz van de baan

NZa wil overstap naar dbc’s in ggz per 2012

GGZ Nederland en ZN: akkoord over voorschotten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.