Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Raad van State: zorgkosten bevriezen

Redacteur KinderopvangTotaal
De overheid mag de komende jaren niet meer geld aan zorg kwijt zijn. De Raad van State pleit voor een nullijn in de zorguitgaven van de overheid. Dat staat in het advies van de Raad van State over de miljoenennota voor volgend jaar.
Raad van State: zorgkosten bevriezen

De zorgkosten slokken nu een kwart van de overheidsuitgaven op. Als er niets gebeurt, gaat in 2040 de helft van de publieke uitgaven naar de zorg. De Raad van State pleit daarom voor bevriezing van de uitgaven voor de zorg. Ook met een stabilisatie van de uitgaven neemt de zorg nog een forse hap uit de overheidsuitgaven, volgens de Raad.

Basisvoorziening

Wel wijst de Raad van State erop dat basisvoorzieningen in de zorg voor iedereen toegankelijk moeten blijven. Wat de zorgverzekering en de verzekering voor langdurige zorg AWBZ dan precies vergoeden, moet dan wel geregeld opnieuw bekeken worden.

Vraagtekens

Overigens zou de zorg nog wel kunnen groeien, maar dat zou dan voor een groter deel voor rekening komen van de burgers. Dit kan ook, denkt de raad, omdat bijvoorbeeld de AWBZ was toegesneden op de smalle beurs van ouderen. Deze groep heeft tegenwoordig veel meer te besteden.(Zorgvisie – ANP / foto: ANP evert-jan Daniëls))

3 REACTIES

  1. Wanneer worden de ZORGKOSTEN eens gescheiden van de ADMINISTRATIEkosten ??Wanneer wordt GEZOND VERSTAND gescheiden van ambtelijke PROTOCOLLEN ?? Wanneer mogen de deskundigen handelen naar BEVIND in plaats van volgens ambtelijke Nza- en Nma- REGELTJES enz. Weinig medici zijn de eed van Hippocrates vergeten. Sommigen in de zorg kennen deze niet eens en velen bukken voor de eed van hypocrietus

  2. Lees alle reacties
  3. De grootste kostenpost in de zorg zijn de salarissen. Deze mensen betalen ook weer mee aan de overheidkosten en wanneer zij goed werk kunnen blijven leveren gezondheidswinst voor alle nederlanders dus ook voor de werkende nederlanders. Kortom goede zorg levert ook veel op.

  4. Een economisch advies van juristen, dat moet wel fout gaan. En zo ook deze keer. Zolang nieuwe medische technologie een gunstige kosten-batenverhouding heeft, leidt het verhogen van het zorgbudget tot een hogere maatschappelijke welvaart. Een advies tot bevriezing van het zorgbudget gaat geheel voorbij aan de toegevoegde waarde die de toekomstige zorg waarschijnlijk zal opleveren. Dit inzicht wordt breed gedeeld in de samenleving en zal dus het aanzien van de Raad van State aantasten. Zoals velen maak ik mij ook zorgen om de dubbele functie van de Raad: adviseren en rechtspreken. Hierdoor moet de Raad soms oordelen over haar eigen adviezen. Als de kwaliteit van de adviezen van de Raad zo laag is als dat van dit advies, dan is de oplossing voor dit eeuwenoude probleem eenvoudig. Ontneem de Raad de adviestaak. Binnenkort verwachten wij in de zorg nog een advies van de Raad aangaande de regulering van de topinkomens. Ook daar zijn de voortekenen ongunstig. De Raad lijkt een politieke ipv onafhankelijke rol in te nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.