Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc boekt 18 miljoen winst

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het financiële resultaat van het Radboudumc over 2013 is met 18 miljoen 5 miljoen euro meer dan in 2012. Dat blijkt uit het financiële jaarverslag dat net is gepubliceerd.
Radboudumc boekt 18 miljoen winst
Foto: radboudumc

Het Radboudumc gold lang als de zwakke broeder onder de acht academische centra. Twee jaar geleden nog stond het ziekenhuis uit Nijmegen nog in de top tien van financieel kwetsbare ziekenhuizen met een eigen vermogen van circa acht procent. Met 16 procent voldoet de solvabiliteit inmiddels aan de eisen die banken stellen.

Vangnetregeling

De totale opbrengsten zijn in 2013 met 7,8 procent gestegen tot 958 miljoen euro vergeleken met 2012 (889 miljoen euro). De financiële resultaten worden dit jaar sterk beïnvloed door de vangnetregeling voor de overgang van budgetfinanciering naar prestatiebekostiging. In 2012 hield het Radboudumc rekening met een terugbetaling van 12 miljoen euro aan het transitiefonds. Echter, in 2013 bleek dat maar 3 miljoen euro te zijn, omdat meer zorg in 2013 is geleverd dan werd ingeschat. Daardoor kwam er 9 miljoen euro ten goede aan het resultaat van 2013.

Derivaten onder water

Het academische ziekenhuis heeft in 2011 een forse derivatenportefeuille afgesloten waarmee de variabele rente op langlopende leningen is geruild tegen een vaste rente. De derivaten staan momenteel ‘onder water’ (-51 miljoen euro). Dat kan volgens het ziekenhuis echter geen kwaad, omdat er geen uitbetalingsplicht is. Die is er alleen bij vroegtijdige afwikkeling van de leningen. Daar is geen sprake van.

Interview Melvin Samsom

In het Zorgvisie Magazine verschijnt binnenkort een uitgebreid interview met bestuursvoorzitter Melvin Samsom.  Hij gaat onder meer in op de discussie over concentratie en spreiding van ziekenhuiszorg, de noodzaak tot meer openheid over medische uitkomsten en de reden van zijn vertrek naar het Zweedse Karolinska University Hospital. Het Zweedse top-academische centrum is qua omvang vier keer zo groot als het Radboudumc.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.