Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport zakenbank: Apple gaat honderden miljarden verdienen aan de zorg

Bert Bukman
Techbedrijf Apple gaat enorme bedragen verdienen op de zorgmarkt. De schattingen lopen op tot meer dan 300 miljard dollar in 2027. Dat voorzien analisten van zakenbank Morgan Stanley.
Apple
Apple-COO Jeff Williams tijdens een presentatie over de Apple Watch 4 (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

De toekomst van Apple ligt in de zorg. Het techbedrijf gaat op deze markt al snel tientallen miljarden dollars per jaar verdienen en op termijn zelfs honderden miljarden. Dat stelt een rapport van zakenbank Morgan Stanley. ‘In de zorg is op een relatief eenvoudige manier veel geld te verdienen,’ aldus het rapport.

Morgan Stanley verwacht dat de zorgomzet van Apple over twee jaar 15 miljard dollar zal bedragen. Dit kan volgens de analisten van de zakenbank oplopen tot 313 miljard in 2027. Dit bedrag is extra opmerkelijk omdat de totale omzet van Apple in 2018 ‘slechts’ 266 miljard bedroeg.

Populariteit Apple Watch

De voorspellingen voor de groeiende zorgomzet op de korte termijn zijn vooral gebaseerd op de populariteit van de Apple Watch. Dit device omvat steeds meer healthfuncties, zoals de mogelijkheid om een ECG te maken.

Voor de langere termijn heeft Apple volgens Morgan Stanley een paar voordelen ten opzichte van de concurrentie, waaronder Google en Microsoft. Een kennelijk vertrouwen van het publiek wat betreft de privacy is een van die voordelen.

Zo slaagde Apple erin om binnen een jaar tijd 400.000 deelnemers te vinden voor een hartonderzoek met als doel de Apple Watch te verbeteren. ‘Dit suggereert dat mensen bereid zijn hun medische informatie met Apple te delen’, aldus het rapport.

Afspraken met zorgverzekeraars

Niet alleen op de consumentenmarkt zijn er kansen voor Apple. Het bedrijf maakt ook lucratieve afspraken met zorgverzekeraars die bereid zijn om hun klanten tegen een gereduceerd tarief een Apple Watch aan te bieden.

De grootste kansen liggen wat dat betreft bij de senioren. ‘Dat is het segment van de verzekeringsmarkt met de hoogste omzet en marge per verzekerde,’ aldus Augustin Ruta van adviesbureau A2 Strategy Group. Zij zei dit tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Vraagtekens van artsen

Sommige artsen plaatsen overigens vraagtekens bij de nieuwe technische mogelijkheden van de Apple Watch. ‘Als onderzoeker vind ik het geweldig. Als medicus baart het me zorgen,’ zei cardioloog Gregory Marcus op het Amerikaanse techblog The Verge.

Dit zorg van Marcus heeft niet zozeer te maken met de precisie van de Apple-ECG’s, hoewel daarover ook nog onduidelijkheid bestaat. In elk geval leveren ECG’s uit het ziekenhuis meer gedifferentieerde data op. Maar Marcus en andere artsen zijn vooral bezorgd over de kans op false positives en de druk die daarmee op het zorgstelsel komt te liggen.

Geen medisch ingrijpen

Gebruikers van de Apple Watch zijn doorgaans jonger dan de mensen uit de echte risicogroepen, aldus Marcus. ‘We bevelen het maken van deze hartfilmpjes voor hen dan ook niet aan, tenzij ze deel uitmaken van een risicogroep. Mogelijke veranderingen in het hartritme kunnen bij relatief jonge gebruikers tal van redenen hebben. Deze hoeven niet per se tot medisch ingrijpen te leiden.’

Ook in Nederland vinden trouwens  onderzoeken met de Apple Watch plaats. NAAST Medisch Service Centrum, Deloitte en Salesforce beginnen bijvoorbeeld een gezamenlijk experimenteel onderzoek naar de inzet van de Apple Watch bij virtuele zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.