Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport: ActiZ bezorgd over uitgaven ouderenzorg: 9 miljard extra

De ouderenzorg moet veranderen, vindt ActiZ. Een economisch onderzoek dat de brancheorganisatie liet uitvoeren door strategisch adviesbureau SiRM bevestigt dat. De verwachting is ruim 9 miljard euro aan extra uitgaven voor de ouderenzorg in 2030, aldus het ‘Sectorbeeld ouderenzorg naar 2030-2040’.
ActiZ
RAPPORT

De verwachte uitgaven aan ouderenzorg

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
‘Scenario’s ouderenzorg in beeld, sectorbeeld ouderenzorg naar 2030-2040’
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Beleid
Afkomst:
ActiZ
Auteur:
SiRM
Aantal pagina’s :
41
Verschijningsdatum:
19 september 2019
Samenvatting:

Uit het economische onderzoek van SiRM blijkt dat het aandeel van de ouderenzorg in de Nederlandse economie in 2030 tot bijna 40 procent hoger zal zijn dan nu. ‘In 2030 beslaat de ouderenzorg in Nederland tussen 2,4 en 3,0 procent van het BNP. Nu is dat 2,1 procent.’

SiRM verwacht in 2030 een groei in de uitgaven aan ouderenzorg van ruim 9 miljard euro. Dat bedrag komt bovenop de huidige uitgaven van 15,6 miljard tot 24,6 miljard euro. Het bedrag van 9 miljard euro is gedeeltelijk vastgesteld op basis van twee scenario-onafhankelijke groeifactoren. Veranderingen in demografie en incidentie (het aantal nieuwe gevallen van een ziekte) zouden leiden tot ruim 6 miljard euro aan extra uitgaven, met de werkwijze van 2018.

Daarnaast houdt het adviesbureau rekening met ‘megatrends’ die invloed hebben op de ouderenzorg. Denk daarbij aan de afnemende inzet van mantelzorg, de invloed van de mondigere zorgconsument en mensen die langer thuis blijven wonen. De megatrends zouden zorgen voor een groei van 3 miljard euro in de uitgaven in 2030.

De uitdagingen zitten niet alleen in de kosten, maar ook in het beschikbare personeel. In het rapport staat geschreven: ‘Om de benodigde zorg te kunnen leveren zijn in 2030 tussen de 275 en 430 duizend FTE nodig en werkt 2,6 procent tot 4 procent van de mensen in de werkzame leeftijd in de ouderenzorg.’ Het komt er op neer dat er momenteel ongeveer veertien potentieel werkenden per 80+-er zijn. In 2030 zijn dat er nog maar negen en in 2040 slechts zeven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.