Autonomie in de thuiszorg essentieel in strijd tegen personeelstekorten’

Meer werkplezier en minder uitstroom. Autonomie op de werkvloer is geliefd bij verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg. Dat blijkt uit het Nivel-onderzoek van Erica Maurits.
verzorgenden, verpleegkundigen. thuiszorg
Foto: iStock

Ondanks het schreeuwend personeelstekort in de thuiszorg is de kennis over de werkzaamheden die de thuiszorg aantrekkelijk moet maken, gelimiteerd. Dat stelt Erica Maurits, die op 1 april aan de Universiteit Utrecht promoveerde. In haar proefschrift onderzoekt Maurits hoe autonomie samenhangt met de aantrekkelijkheid van werken in de thuiszorg.

Werktevredenheid

Autonomie heeft een positief effect op verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg. Zo vinden zorgverleners die meer autonomie ervaren hun werk aantrekkelijker dan zorgverleners die minder autonomie ervaren. ‘Deze zorgverleners zijn meer bevlogen en minder geneigd te overwegen om de zorgsector te verlaten’, stelt Maurits. Daarnaast verwachten zorgverleners met meer

0
649

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Autonomy of nursing staff and the attractiveness of working in home care
Sector:
Wijkverpleging
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Maurits, E.
Aantal pagina’s:
224
Verschijningsdatum:
1 april 2019
Samenvatting:

Dit onderzoekt helpt beleidsmakers en veldpartijen bij het ontwikkelen van strategieën voor personeelsbehoud en het werven van nieuwe zorgverleners in de thuiszorg. De centrale gedachte van dit proefschrift is dat autonomie belangrijk is voor de aantrekkelijkheid van werken in de thuiszorg. In dit onderzoek worden drie autonomie-dimensies onderscheiden: autonomie over de zorg voor cliënten, werkautonomie en organisatorische autonomie.

Autonomie hangt positief samen met het zelf ingeschatte vermogen van zorgverleners om hun werk voort te kunnen zetten tot hun pensioen. Daarnaast bevordert autonomie de bevlogenheid van zorgverleners en verkleint het de kans op uitstroom. Zorgverleners in zelfsturende teams zijn ook meer tevreden over hun werk dan minder zelfsturende teams. Verpleegkundigen in de thuiszorg vinden de verschillende dimensies van autonomie aantrekkelijke aspecten van hun werk. Verpleegkundigen waarderen bovendien populatiegerichte, geïntegreerde thuiszorg.

Autonomie is een belangrijke kwestie in de huidige arbeidsmarkt. Autonomie kan vergroot worden door het opzetten van zelfsturende teams en populatiegerichte, geïntegreerde thuiszorg. Dit vergroot echter het risico op disfunctioneren. Onderzoek toont aan dat er ruimte is voor verbetering bij het melden van vermoedelijk disfunctioneren van collega’s.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.