Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Autonomie in de thuiszorg essentieel in strijd tegen personeelstekorten’

Laura van Elst
Laura van Elst
Redacteur Zorgvisie
Meer werkplezier en minder uitstroom. Autonomie op de werkvloer is geliefd bij verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg. Dat blijkt uit het Nivel-onderzoek van Erica Maurits.
verzorgenden, verpleegkundigen. thuiszorg
Foto: iStock
RAPPORT

Ondanks het schreeuwend personeelstekort in

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Autonomy of nursing staff and the attractiveness of working in home care
Sector:
Wijkverpleging
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Maurits, E.
Aantal pagina’s :
224
Verschijningsdatum:
1 april 2019
Samenvatting:

Dit onderzoekt helpt beleidsmakers en veldpartijen bij het ontwikkelen van strategieën voor personeelsbehoud en het werven van nieuwe zorgverleners in de thuiszorg. De centrale gedachte van dit proefschrift is dat autonomie belangrijk is voor de aantrekkelijkheid van werken in de thuiszorg. In dit onderzoek worden drie autonomie-dimensies onderscheiden: autonomie over de zorg voor cliënten, werkautonomie en organisatorische autonomie.

Autonomie hangt positief samen met het zelf ingeschatte vermogen van zorgverleners om hun werk voort te kunnen zetten tot hun pensioen. Daarnaast bevordert autonomie de bevlogenheid van zorgverleners en verkleint het de kans op uitstroom. Zorgverleners in zelfsturende teams zijn ook meer tevreden over hun werk dan minder zelfsturende teams. Verpleegkundigen in de thuiszorg vinden de verschillende dimensies van autonomie aantrekkelijke aspecten van hun werk. Verpleegkundigen waarderen bovendien populatiegerichte, geïntegreerde thuiszorg.

Autonomie is een belangrijke kwestie in de huidige arbeidsmarkt. Autonomie kan vergroot worden door het opzetten van zelfsturende teams en populatiegerichte, geïntegreerde thuiszorg. Dit vergroot echter het risico op disfunctioneren. Onderzoek toont aan dat er ruimte is voor verbetering bij het melden van vermoedelijk disfunctioneren van collega’s.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.