Berenschot: Overheid laat steken vallen bij uitvoering Participatiewet

Om voldoende mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen, zullen veel gemeenten nu extra inzet moeten tonen. Het tempo van gemeenten ligt namelijk nog te laag, blijkt uit onderzoek van het Berenschot.

Hoewel gemeenten intussen meer mensen met een arbeidsbeperking naar werk begeleiden dan voor de decentralisatie, blijven zij in de realisatie van de Participatiewet nog sterk achter bij de verwachte aantallen bij de invoering van de wet. Zo slaagt maar liefst driekwart van alle gemeenten er niet in haar taak nieuw beschut werk te realiseren. Tevens ligt het totaal aantal verstrekte loonkostensubsidies rond de helft van het vooraf verwachte aantal. Ondertussen neemt de complexiteit van de doelgroep toe: nieuwe instromers – grotendeels jonge arbeidsgehandicapten – hebben over het algemeen een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Bedrijfsleven loopt voorop, overheid loopt achter

0
278

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Landkaart van de Participatiewet
Sector:
Overig
Soort:
Beleid
Afkomst:
Berenschot
Auteur:
Johannes ten Hoor, Martin Heekelaar, Bob Kersten en Daisy de Vries
Aantal pagina’s:
184
Verschijningsdatum:
21 november 2018
Samenvatting:

Hoewel gemeenten intussen meer mensen met een arbeidsbeperking naar werk begeleiden dan voor de decentralisatie, blijven zij in de realisatie van de Participatiewet nog sterk achter bij de verwachte aantallen bij de invoering van de wet. Zo slaagt maar liefst driekwart van alle gemeenten er niet in haar taak nieuw beschut werk te realiseren. Ook het totaal aantal verstrekte loonkostensubsidies ligt rond de helft van het vooraf verwachte aantal. Slechts 41 gemeenten weten wel het verwachte of een groter aantal loonkostensubsidies te verstrekken. Dit blijkt uit de ‘Landkaart van de Participatiewet’, een data-analyse van Berenschot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.