‘Betere zorg voor chronisch zieken vereist goede samenwerking tussen professionals’

Goede samenwerking tussen professionals blijft essentieel om de zorg voor mensen met een chronische aandoening structureel te verbeteren. Dat stelt Hennie Boeije, programmaleider Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen binnen het Nivel, op basis van het onlangs gepubliceerde jaaroverzicht van de monitor 'Zorg en Participatie van mensen met een chronische ziekte of beperking'.
Hennie Boeije, als programmaleider Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen verbonden aan het Nivel.
RAPPORT

Binnen het onderzoeksprogramma Zorg en

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Monitor Zorg en Participatie van mensen met een chronische ziekte of beperking
Sector:
Overig
Soort:
Zorginhoudelijk
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Hennie Boeije, Marijke de Gier, Femke van Schelven, Rosa Grosscurt, Juliane Menting, Jill Knapen, Hille Vos
Aantal pagina’s :
13
Verschijningsdatum:
19 februari 2020
Samenvatting:

Dit jaarverslag is een overzicht van alle studies die binnen het onderzoeksprogramma ‘Monitor Zorg en Participatie van mensen met een chronische ziekte of beperking’ in 2019 vallen. Het Nivel voert dit onderzoeksprogramma uit met subsidie van het ministerie van VWS en het ministerie van SZW.

Activiteiten in 2019

In 2019 zijn binnen de monitor de volgende onderzoeken uitgevoerd:

Panels

Er zijn twee panels betrokken geweest bij de uitgevoerde onderzoeken: het Nationaal Panel ChronischZieken en Gehandicapten, en het panel Samen Leven met mensen met een verstandelijke beperking en naasten.

Hoofdconclusies

Uit de onderzoeken die in 2019 binnen de monitor zijn uitgevoerd, blijkt dat ouderen met een ziekte of beperking knelpunten ervaren op het terrein van zorg, wonen en maatschappelijke participatie. Tegelijkertijd weten zij vaak goed wat ze belangrijk vinden in het leven en wat hun prioriteiten zijn. Goed luisteren naar de individuele behoeften en wensen van degene met een ondersteuningsbehoefte is daarom belangrijk. Ook laten de studies zien dat veel mensen de zorg nog niet als voldoende persoonsgericht ervaren. Ze hebben het gevoel dat hun ziekte centraal staat, in plaats van hun eigen wensen en behoeften. Het is van belang om te blijven monitoren hoe zorg en ondersteuning zich op maat ontwikkelt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.