Daklozen alsnog afgewezen door gebrek aan regiobinding

De afspraken om landelijke toegankelijkheid van de daklozenopvang te garanderen worden nog te weinig nageleefd, blijkt uit onderzoek door het Trimbos-instituut. Daklozen blijken vaak nog steeds niet welkom te zijn in een opvang buiten hun eigen stad van herkomst.
Ggz Emergis slaat alarm

Om te toetsen hoe in de praktijk de landelijke toegankelijkheid van de maatschappelijke opvang wordt vormgegeven, zijn 43 centrumgemeenten bezocht door ervaringsdeskundige mystery guests.

Uit het zicht

In de Wmo is vastgelegd dat iedereen die zich bij de gemeente meldt een onderzoek krijgt naar de hulpvraag en in het verlengde daarvan een aanbod ontvangt voor een passende vorm van ondersteuning. Er zijn nog steeds gemeenten die hier niet altijd aan voldoen. Weigering van opvang kan ertoe leiden dat daklozen geen andere passende ondersteuning krijgen aangeboden en uit het zicht raken.

Geen regiobinding

Ondanks het feit dat de landelijke toegankelijkheid van

0
117

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Praktijktest landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang 2018
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Trimbos Instituut
Auteur:
M. Planije C. Muusse A. de Lange H. Kroon
Aantal pagina’s:
36
Verschijningsdatum:
17 december 2018
Samenvatting:

In de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is vastgelegd dat de maatschappelijke opvang landelijk toegankelijk is. Voor mensen in nood zou het niet uit moeten maken bij welke gemeente zij aankloppen; in alle gevallen moet de eerste opvang worden geborgd. De aangesproken gemeente regelt waar nodig een opvangplaats (in de eigen gemeente of bij een andere gemeente) en onderzoekt in welke gemeente “een opvangtraject de meeste kans van slagen heeft”. Als dat in een andere gemeente is, behoort warme overdracht plaats te vinden. Toch wordt regiobinding in 58% van de aanmeldingen nog gebruikt als argument om dakloze mensen geen slaapplek te bieden. Wel is sprake van een lichte verbetering ten opzichte van 2017, blijkt uit het vierde ‘mystery guest’ onderzoek naar de landelijke toegang van de maatschappelijke opvang. De groep daklozen in Nederland kenmerkt zich door een relatief groot aandeel mannen, laagopgeleiden en niet westerse-allochtonen. Het grootste deel verblijft in één van de vier grote steden en is ongehuwd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.