Daklozen alsnog afgewezen door gebrek aan regiobinding

De afspraken om landelijke toegankelijkheid van de daklozenopvang te garanderen worden nog te weinig nageleefd, blijkt uit onderzoek door het Trimbos-instituut. Daklozen blijken vaak nog steeds niet welkom te zijn in een opvang buiten hun eigen stad van herkomst.
Ggz Emergis slaat alarm
RAPPORT

Om te toetsen hoe in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

U heeft helaas geen geldig abonnement op dit account. Neem een proefabonnement of sluit een abonnement af om dit artikel te kunnen lezen.


  • Onbeperkt alle premium artikelen en rapporten lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Praktijktest landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang 2018
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Trimbos Instituut
Auteur:
M. Planije C. Muusse A. de Lange H. Kroon
Aantal pagina’s :
36
Verschijningsdatum:
17 december 2018
Samenvatting:

In de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is vastgelegd dat de maatschappelijke opvang landelijk toegankelijk is. Voor mensen in nood zou het niet uit moeten maken bij welke gemeente zij aankloppen; in alle gevallen moet de eerste opvang worden geborgd. De aangesproken gemeente regelt waar nodig een opvangplaats (in de eigen gemeente of bij een andere gemeente) en onderzoekt in welke gemeente “een opvangtraject de meeste kans van slagen heeft”. Als dat in een andere gemeente is, behoort warme overdracht plaats te vinden. Toch wordt regiobinding in 58% van de aanmeldingen nog gebruikt als argument om dakloze mensen geen slaapplek te bieden. Wel is sprake van een lichte verbetering ten opzichte van 2017, blijkt uit het vierde ‘mystery guest’ onderzoek naar de landelijke toegang van de maatschappelijke opvang. De groep daklozen in Nederland kenmerkt zich door een relatief groot aandeel mannen, laagopgeleiden en niet westerse-allochtonen. Het grootste deel verblijft in één van de vier grote steden en is ongehuwd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.