Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Derde van chronisch zieken zag behandeling uitgesteld, afgezegd of aangepast’

Avatar
Hester Hinloopen
Ruim een derde mensen met een chronische ziekte in Nederland kreeg te maken met uitgestelde of afgezegde behandelafspraken als gevolg van de coronacrisis. Deze groep had aanzienlijk meer bezorgde gevoelens en rapporteerde vaker een verslechterde gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel naar de gevolgen van de coronapandemie voor gezondheid, behandeling en zelfmanagement van mensen met een chronische ziekte.
IC Radboudumc schrapt honderd kwaliteitsindicatoren
Er is meer samenspraak over coronamaatregelen nodig in de gehandicaptenzorg, blijkt uit een onderzoek van KansPlus en de LFB in samenwerking met Ieder(in).
RAPPORT

De onderzoekspopulatie is van eind

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Gevolgen van de coronapandemie voor gezondheid, behandeling en zelfmanagement van mensen met een chronische ziekte
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Zorginhoudelijk
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Juliane Menting, Femke van Schelven, Hennie Boeij
Aantal pagina’s :
16
Verschijningsdatum:
1 augustus 2020
Samenvatting:

Onderzoeksvragen

In de studie staan de volgende onderzoeksvragen centraal:

1. Welke gevolgen voor hun lichamelijke gezondheid ervaren mensen met een chronische ziekte door de coronacrisis en de genomen maatregelen?
2. In welke mate ervaren mensen met een chronische ziekte gevolgen voor hun mentale gezondheid en waarover maken ze zich zorgen?
3. Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor de professionele zorg en ondersteuning van mensen met een chronische ziekte en hun zelfmanagement?
4. Welke mensen met een chronische ziekte ervaren de meeste gevolgen van de coronacrisis wat betreft lichamelijke en mentale gezondheid, professionele zorg en ondersteuning, en zelfmanagement?

Belangrijkste bevindingen

De meerderheid van de mensen met een chronische ziekte heeft van eind april tot begin juni geen gezondheidsveranderingen en geen gevolgen voor hun professionele zorg en ondersteuning ervaren door de coronacrisis.

Ruim een derde van de mensen kreeg wel te maken met behandelafspraken die afgezegd of uitgesteld werden, of op een andere manier plaatsvonden. Deze groep was aanzienlijk meer bezorgd en rapporteerde vaker een verslechtering in gezondheid. Vooral degenen die naast of door hun chronische ziekte een lichamelijke beperking hebben, rapporteren door de coronacrisis veel negatieve gevolgen of veranderingen op alle deelgebieden van gezondheid, behandeling en zelfmanagement.

Eén op de vijf mensen met een chronische ziekte heeft zijn of haar zelfmanagement aangepast door de coronacrisis. Dit is het geval bij relatief veel mensen met chronische luchtweg- of longproblemen; een groep die een hoog risico loopt op een ernstig beloop bij een besmetting met covid-19.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.