Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vermijdbare schade en sterfte terugdringen met Patient safety-II

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Meer dan duizend mensen sterven jaarlijks vermijdbaar in het ziekenhuis. De FMS, NFU, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en V&VN willen daarom in vier jaar komen tot een ‘aanmerkelijke en betekenisvolle daling van de potentieel vermijdbare schade en sterfte in de ziekenhuiszorg’. De zorgkoepels presenteren een plan van aanpak, genaamd ‘Tijd voor Verbinding’, waarmee deze stap gezet moet worden.
zorgverleners
Foto: Ivy Sangers
RAPPORT

Het verstevigen van het vakmanschap

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Tijd voor verbinding: De volgende stap voor patiëntveiligheid in ziekenhuizen
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Advies
Afkomst:
VWS
Auteur:
De FMS, NFU, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en V&VN
Aantal pagina’s :
56
Verschijningsdatum:
1 oktober 2018
Link naar rapport:
Tijd voor Verbinding
Samenvatting:

Op 28 november 2017 heeft het Nivel het rapport ‘Monitor Zorggerelateerde Schade 2015/2016’ gepresenteerd. De conclusie van het rapport was dat de potentieel vermijdbare schade in de ziekenhuizen tussen 2011/2012 en 2015/2016 niet verder is gedaald. De zorgkoepels voelen zich aangesproken door de resultaten. De zorgkoepels presenteren daarom een plan van aanpak, genaamd ‘Tijd voor Verbinding’, waarmee deze stap gezet moet worden.

De laatste maanden van 2018 en de eerste helft van 2019 worden gebruikt om de projectorganisatie en de netwerkorganisatie in te richten. In deze periode wordt een concreet en gedetailleerd projectplan uitgewerkt, mensen geworven, de methode voor monitoring verder uitgewerkt in dialoog met IGJ. In de tweede helft van 2019 gaat de netwerkorganisatie op volle toeren draaien. Alle ziekenhuizen worden bezocht en goede voorbeelden worden geïnventariseerd. Hiermee wordt de toolkit gevuld. Ziekenhuizen zullen in 2019 al starten met implementatie van nieuwe instrumenten of praktijken. Voor het vierde onderwerp (safety II) wordt in 2019 een onderzoekscommissie ingesteld en voorwaarden voor onderzoeken en pilots geformuleerd. Ziekenhuizen kunnen in 2019 al aanvragen doen en er wordt gestart met de toetsing van deze aanvragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.