Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ING: drie manieren waarop thuisgeleverde ziekenhuiszorg aan terrein kan winnen

Hester Hinloopen
Betere relaties tussen medtech-bedrijven en ziekenhuizen, sturing op belonen van kwaliteit en kosteneffectivteit, en een sectoroverstijgend inkoopmodel met de juiste financiële prikkel kunnen onder andere leiden tot structureel meer ziekenhuis op afstand. Dat stelt ING in een recent verschenen rapport.
Pag36 37 Focus Technologie
Foto: Sergey/stock.adobe.com

Ondanks de voordelen en potentie komt thuisgeleverde ziekenhuiszorg maar moeilijk van de grond, aldus ING in het rapport ‘My home is my hospital. Towards more technology-assisted remote hospital care’. Hoewel uitbreiding ervan veel winst kan opleveren, dreigt de opmars van deze nieuwe vorm van zorg stil te vallen. En dat is zonde, want recente initiatieven laten zien dat de druk op overbelaste ziekenhuizen afneemt door patiënten thuis te monitoren.

Voor- en nadelen ziekenhuiszorg op afstand

Ziekenhuiszorg op afstand levert verschillende potentiële voordelen op, aldus ING in het rapport. Zoals betere preventie, meer gemak voor patiënten en dokters, minder zorgvraag en lagere zorgkosten per patiënt. Tegelijkertijd kent deze nieuwe vorm van ziekenhuiszorg enkele potentiële nadelen en risico’s. Zoals een minder gecontroleerde zorgomgeving, onvoorspelbaar patiëntengedrag, minder zekere medische uitkomsten en minder zekere kostenuitkomsten.

Kraakheldere potentie

Naast deze potentiële voor- en nadelen is de potentie van ziekenhuiszorg op afstand kraakhelder, aldus de ING. Voor Nederland zou het kunnen leiden tot 1,5 miljoen minder ziekenhuisbezoeken per jaar en tot een kostenbesparing van 3 miljard euro.

Faciliterende rol beleidsmakers

Grofweg onderscheidt ING drie manieren om ziekenhuiszorg op afstand uit te breiden. Ten eerste kunnen beleidsmakers een grote rol spelen in het faciliteren hiervan. Zij kunnen vergoedingen op basis van kwaliteit en kosteneffectiviteit stimuleren, een soepele uitwisseling van patiëntgegevens organiseren en zorginnovators ondersteunen om nieuwe toepassingen sneller te kunnen ontwikkelen.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen een tandje bij

Ten tweede moeten zorgverzekeraars en ziekenhuizen een tandje bijzetten. Voor zorgverzekeraars geldt dat zij moeten zorgen voor langetermijnovereenkomsten met daarin de juiste financiële prikkels, voor sectoroverstijgende zorginkoop en voor een actieve deelname aan schaalbare projecten.

Strategisch samenwerken

Ten derde moeten medtech-bedrijven zorgen voor betere professionele relaties met ziekenhuizen. Zo is het handig om bij het zoeken naar een strategische samenwerking te focussen op ziekenhuizen met een sterke visie op digitalisatie, en een open houding ten aanzien van technologische innovatie.

Rapport informatie

Rapport naam:
My home is my hospital. Towards more technology-assisted remote hospital care.
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Trend
Afkomst:
ING
Auteur:
Edse Dantuma
Aantal pagina’s :
20
Verschijningsdatum:
1 december 2020
Link naar rapport:
My home is my hospital
Samenvatting:

Door nieuwe zorgtechnologie is het mogelijk om ziekenhuiszorg bij patiënten thuis te leveren. Met het gebruik van apps en aangesloten apparatuur kan de patiënt zijn gezondheid zelf monitoren, en hierover communiceren met zorgprofessionals. Tegelijkertijd kunnen artsen en verpleegkundigen hen op afstand in de gaten houden. Dit biedt grote voordelen maar, omdat het om een relatief nieuwe manier van zorg leveren gaat, kleven er kleven ook mogelijke nadelen en risico’s aan.

20 procent van de ziekenhuiszorg kan op afstand geleverd worden in 2030

Er is toenemend bewijs dat ziekenhuiszorg op afstand de kwaliteit en kosteneffectiviteit van zorg kan verbeteren. Gebaseerd op de afgenomen diepte-interviews met gezondheidsdeskundigen, is de verwachting, gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van technologie, dat bijna de helft van de chronische zorg (zo’n 20 procent van de geleverde ziekenhuiszorg) in 2030 buiten de ziekenhuismuren kan worden geleverd.

3 miljard euro winst voor Nederland, 50 miljard voor de Europese Unie

In de praktijk kan dit leiden tot 10 procent minder kosten aan ziekenhuiszorg voor Nederland in 2030, zo’n 3 miljard euro. Vanuit een breder perspectief gezien, betekent dit een kostenbesparing tot 50 miljard euro voor de gehele Europese Unie, en 10 biljoen voor het Verenigd Koninkrijk.

1 tot 1,5 miljoen minder ziekenhuisbezoeken per jaar

Onderzoek laat zien dat het op afstand monitoren van chronisch zieken patiënten, tot 25 procent minder ziekenhuisbezoeken binnen deze groep leidt. Indien alle chronisch zieke patiënten die minder complexe ziekenhuiszorg nodig hebben op afstand gemonitord kunnen worden, zou dat leiden tot een jaarlijkse afname van 1 tot 1,5 miljoen ziekenhuisbezoeken in Nederland.

Beperkte toepassing, ondanks een boost door de coronapandemie

In Europa heeft de coronapandemie gezorgd voor een boost aan ziekenhuiszorg op afstand. Echter heeft deze toename alleen betrekking op de ziekenhuisbezoeken. Ondanks de potentie die deze nieuwe vorm van zorg heeft om de druk op de ziekenhuis te verlichten, is de inzet vn deze toepassingen, zoals het op afstand monitoren van patiënten, nog beperkt.

Drie drempels verhinderen structurele toepassing

Momenteel zijn er drie drempels die structurele toepassing van ziekenhuiszorg op afstand vertragen. 1. Versnipperde organisatie, patiënten dossiers en regelgevingen. 2. Het ontbreken van een financiële prikkel als gevolg van zorg die vergoed wordt. 3. Financiële en technische uitdagingen, en het verkrijgen van medische goedkeuring.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.