Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lessen uit MC Slotervaart: nooit meer ongecontroleerd faillissement in zorg

Sytse Wilman
Redacteur Zorgvisie en Zorgvisie Tech
De chaos die vorig jaar direct na het faillissement van het MC Slotervaart is ontstaan, heeft de kwaliteit van de zorg in gevaar gebracht. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport over het faillissement, waarin ook aanbevelingen staan voor zorginstellingen met (naderende) financiële problemen.
RAPPORT

Het MC Slotervaart ging vorig

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Gevolgen faillissement MC Slotervaart vooraf onderschat | Veerkracht en betrokkenheid – Goede zorg na overdracht uit MC Slotervaart
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Advies
Afkomst:
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Aantal pagina’s :
44
Verschijningsdatum:
26 november 2019
Samenvatting:

Uit het rapport komt naar voren dat de curatoren hun verantwoordelijkheid voor de zorg hebben genomen. Zij werden vlak voor het aanvragen van surseance van betaling en het daarop volgende faillissement betrokken bij MC Slotervaart. Zij hadden onvoldoende ervaring met het besturen van een zorginstelling en probeerden snel ervaring, kennis en kunde om zich heen te verzamelen. Toen zij in beeld kwamen waren cruciale besluiten over de afbouw van zorg al genomen. Tijdens het hele proces hebben ze geprobeerd zo veel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Rol van de inspectie

De rol die de inspectie speelt bij een faillissement is op twee punten voor verbetering vatbaar, staat in het rapport. Ten eerste is een faillissement van een ziekenhuis een dermate uitzonderlijk en complex, dat de inspectie een andere rol moet spelen door te adviseren, te bemiddelen of te coachen. Dat moet snel gebeuren en duidelijk worden gecommuniceerd naar het betrokken ziekenhuis. Ten tweede moet de inspectie, waar mogelijk en toegestaan, snel achtergrondinformatie over een zorginstelling delen met de curatoren. Dat kan hen helpen hun bestuurlijke verantwoordelijkheid voor goede zorg invulling te geven.

Nooit meer ongecontroleerd faillissement

Een ongecontroleerd faillissement mag nooit meer voorkomen in de zorg, concludeert de inspectie. Zorgaanbieders die in financiële problemen komen moeten nadenken over de risico’s voor de patiëntveiligheid en de continuïteit van zorg en daarover afstemming zoeken met betrokken partijen. Om hen daarbij te helpen, staan in het rapport aanbevelingen voor zorginstellingen met financiële problemen (zie hieronder).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.