Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mentale energie van jonge zorgverleners onder druk’

Zorgverleners zijn ten opzichte van de gemiddelde Nederlander meer bevlogen in hun werk, een factor die leidt tot minder burn-out klachten. Jonge zorgverleners ervaren echter vaker burn-out klachten dan gemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van VvAA is uitgevoerd door Triple i Human Capital.
RAPPORT

Het onderzoek toont aan dat

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Quickscan Bezieling 2019
Sector:
Overig
Soort:
Trend
Afkomst:
VvAA
Auteur:
Triple i Human Capital
Aantal pagina’s :
34
Verschijningsdatum:
18 november 2019
Samenvatting:

VvAA houdt sinds 2014 de bezieling en werkstress van zorgverleners in de gaten. In totaal deden dit jaar 2029 zorgverleners mee aan het onderzoek, waaronder medisch specialisten, huisartsen en fysiotherapeuten.

Medisch specialisten

Medisch specialisten tonen zich het meest bevlogen, maar zij zeggen van alle beroepsgroepen ook de meeste stressoren te ervaren. Dat zijn werkkenmerken die mogelijk belastend zijn, zoals een hoge werkdruk en een stijgende disbalans tussen werk en privé. Medisch specialisten hebben over de jaren heen de minste regelmogelijkheden en ervaren ook de minste waardering van patiënten. Dat laatste is met name van belang omdat waardering voor meer bevlogenheid zorgt. Vergeleken met andere zorgverleners zijn ze minder trots op het imago dat de beroepsgroep heeft en zouden ze werken in de zorg ook minder aanraden.

Huisartsen

De mentale energie van huisartsen vertoont een opgaande lijn, vooral sinds 2017. Bijna 1 op de 5 huisartsen is bevlogen, terwijl burn-out klachten op hetzelfde niveau blijven. Wel is de werk-privé balans sinds 2017 verslechterd en de waardering van patiënten toegenomen. Verder zijn huisartsen opvallend positief over het imago van hun beroepsgroep en raden ze van alle professionals ook het vaakst aan om in de zorg te gaan werken. Daar staat dan weer tegenover dat de huisartsen het minst geneigd zijn om tot aan hun pensioen te blijven werken.

Fysiotherapeuten

Sinds 2017 heeft er een scherpe daling plaatsgevonden van het aantal bevlogen fysiotherapeuten, terwijl het aantal therapeuten met burn-out klachten nagenoeg hetzelfde is gebleven. Samen met tandartsen ervaren fysiotherapeuten de minste werkdruk, emotionele belasting en werk-privé disbalans, en de meeste regelruimte en waardering van patiënten. Fysiotherapeuten staan dus minder bloot aan risicofactoren voor burn-out.

Opvallend is dat het sociale klimaat bij fysiotherapeuten het minst goed is van alle zorgverleners. Anderzijds vinden fysiotherapeuten op huisartsen na, dat hun beroepsgroep het beste imago heeft. Maar het is des te opvallender dat zij van alle beroepsgroepen het minst aanraden om in de zorg te gaan werken. Wat betreft de brandende thema’s zijn inkomensstress en regeldruk in de loop van de tijd afgenomen en is juridisering juist toegenomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.